Od 700 pregledaniih ljudi u kovid ambulanti Stari grad, njih 40 je poslato na bolničko lečenje

U kovid ambulante treba da dođu oni građani koji imaju simptome, temperaturu i kašalj, odnosno simptome koji su nalik gripu

  • 1
korona virus, koronavirus, lekar, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

Dom zdravlja Stari Grad u Beogradu od 17. marta je kovid ambulanta, u kojoj je od tada pregledano više od 700 ljudi, dok je 40 pacijenata upućeno na bolničko lečenje, izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Radojičić je novinarima rekao da je od ponedeljka u kovid ambulanti na Starom gradu testirano 50 osoba, a da je, od kad je otvorena, obavljeno više od 700 telefonskih poziva.

On kaže da je rad kovid ambulanti izuzetno značajan i prenosi kako izgleda pregled u jednoj od njih.

- Pacijente prvo na ulazu pregleda medecinska sestra, potom idu u sobu u izloaciju, a onda ih dalje upućuje na rendgen i laboratorijske analize. Komplikovaniji deo procedure je taj što ti pacijenti moraju da budu izdvojeni. Epidemiološkim putem idu do Doma zdravlja, lekar čeka analize, a onda se određuju da li idu kući ili u jednu od bolnica gde će se lečiti - kazao je gradonačelnik.

Pacijenti kojima se dijagnostikuje korona virus u DZ, kako kaže, kasnije se upućuju na rendgen i laboratoriju, pa potom na Infektivnu kliniku koja ih raspoređuje dalje.

U kovid ambulante treba da dođu oni građani koji imaju simptome, temperaturu i kašalj, odnosno simptome koji su nalik gripu.

- Oni moraju da se jave u primarnu zdravstvenu zaštitu i tu je važno da se napravi dobra trijaža i da se pacijenti dalje upute, kako ne bi virus širili dalje - dodaje on.

Medicinski radnici od prvog dana nose najveći teret u pandemiji korona virusa i veliki broj sati provode na radnom mestu, ističe gradonačelnik.

- Konkretno u ovoj kovid ambulanti ekipu čine četiri puta sestra i doktor i još dve sestre koje uzimaju briseve. Svi su zaštićeni opremom neohodnom u borbi protiv korona virusa - rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, kovid centri se nalaze u svih 17 gradskih opština u Beogradu i njihovo radno vreme je od 8 do 22 sata.

Video: Kon: Ja da se pitam, zabranio bih kontakt u potpunosti

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA