4 faze u gradskom prevozu u Beogradu: Do detalja objašnjeno šta nas čeka od 8. maja

Na prednjim vratima će stajati redari, na duplim sedištima biće samo po jedan putnik, to su samo neke od izmena u javnom gradskom prevozu

  • 12
vozač autobusa na linji 105 Foto: Facebook/Borča Beograd, Ljubimir Lazić

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević najavio je danas da će se ponovno uspostavljanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika u Beogradu odvijati u četiri faze i da startuje 8. maja.

Kako je u izjavi za Studio B precizirao, ova organizacija urađena je na osnovu republičke preporuke, koja je vrlo jasna po pitanju mera i uputstava za ponašanje kako voznog osoblja tako i putnika, ali i za obeležavanje vozila i stajališta.

- Definisane su četiri faze za uspostavljanje i organizovanje prevoza putnika. Prva faza podrazumeva prevoz isključivo zaposlenih, druga đaka i studenata, treća nezaposlenih, turista i drugih lica i četvrta lica starija od 65 godina - rekao je Vasiljević.

Autobus Vozači GSP su se ogradili selotejpom zbog korona virusa, Foto: M. Beljan

On je precizirao da je propisano da putnici moraju da nose maske i rukavice. Na ulazu će se nalaziti redari. Ulazak u vozila biće po principu "jedan po jedan", a na duplim sedištima biće samo po jedan putnik. Nalepnice će biti na sedištima, kao i na podu gde će biti obeležena mesta za stajanje putnika i strelice za kretanje putnika kroz vozilo.

- Sve mere su donete zbog javnog zdravlja i kao prevencija od širenja zaraze. Zato se pravila moramo strogo pridržavati - istakao je Vasiljević.

Obaveza redara biće da prati ulazak putnika i da im daje instrukcije o validiranju karte, kretanju kroz vozilo, zauzimanju mesta i izlasku iz vozila. Redari su, dakle, zaduženi da autobusi budu koliko god je to moguće optimalno opterećeni u ovim uslovima, naveo je Vasiljević.

Vozači će kao i do sada takođe imati maske i rukavice, a posebnim plastičnim barijerama ili kabinama biće odvojeni od putnika.

Vasiljević je precizirao da većina vozila već ima kabine, a tamo gde nema, staviće s plastični zastori.

- Pripremljeno je oko 1.100 vozila u gradskom prevozu i oko 260 vozila u prigradskom prevozu - kazao je Vasiljević.

On je dodao da će se situacija pratiti na dnevnom nivou, a rezervna vozila biće u pripravnosti za eventualno dodatno intervenisanje. Sva vozila, zaključio je Vasiljević, biće obeležena nalepnicama za ulaz i izlaz, kao i sva stajališta, gde će biti i obaveštenje o ponašanju putnika pri ulasku i izlasku u vozila.

On je apelovao na putnike da se pridržavaju mera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki Tamo

    1. maj 2020 | 11:07

    Dok redar objasni svakom ponaosob putovacu od Dedinja do Bulevara dva sata. Čija je ovo idiotska ideja? A da, vrv zamenika.

  • FANTOM

    1. maj 2020 | 11:03

    Al' će da izginemo bez virusa i ispaljenog metka. Iz izolacije u ne kontrolisani haos , koji virus , njega nekako preživljavamo a ovo što sledi o njemu će pričati ko preživi. Pomislite samo na omladinu i one kontraverzne a o navijačima idi bre. Ima da ispucaju svoj naboj i agresiju prvo na nekog redara a onda nastavak na vozača , ima da leti perje! Do juče u autobusima 100 ili u tramvajima 200 putnika a gužva i čekanje i nerviranje, a sada bi u autobus 40 ili u tramvaj 80 . Ej, pa ni najkulturnije sredine nisu u stanju da podnesu mirno čekanje na stanicama u redovima dugačkim pedesetak metara. Pa, ajde da i to čudo vidimo kako će funkcionisati, hitna službo budi u pripravnosti jer ništa bez zdravstvenih radnika da nam vidaju fizičke i psihičke rane.

  • LOSMI73

    1. maj 2020 | 11:04

    Aja sto ne radim nigde i treba mi pod hitni da nadjem posao treba da cekam trecu fazu! Ma strasno koliko se vi zezate!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA