≫ 

Sedate u narandžasti "tristać", taksisti naručujete vožnju, a na krovu piše GSP: Tako je bilo 70-ih

Taksi služba GSP-a je radila sve do ranih osamdesetih

  • 3
garaža u cvijićevoj

Garaža u Cvijićevoj, Foto: Mateja Beljan

GSP može da se pohvali svojom istorijom tramvaja, autobusa, trolejbusa, minibusa, ali i taksija! Sedamdesetih godina bilo je sasvim normalno videti GSP taksi na ulicama grada.

Novi "tristaći" (Zastava 1300) stigli su iz fabrike u Kragujevcu ofarbani u narandžasto, namenjeni za taksi službu Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", stoje parkirani u garaži ove službe na uglu ulica 29. novembra (Bulevar Despota Stefana) i Cvijićeve, i čekali su obeležavanje pre prvog izlaska na beogradske ulice, piše stranica Kaldrma BGD.

A državno preduzeće GSP "Beograd" je 1962. godine donelo odluku da osnuje taksi službu kao konkurenciju privatnim taksistima, jednoj od retkih delatnosti koje je socijalističko uređenje Jugoslavije ostavilo za samostalne preduzetnike.

Iako je ovakav potez naišao na ogromno nezadovoljstvo privatnih taksista, oni su, zbog tadašnjih uslova, morali da zadrže nezadovoljstvo za sebe i da se prilagode novim okolnostima.

Taksi služba GSP-a je radila sve do ranih osamdesetih kada je usled nerentabilnosti i, govorilo se, velikih malverzacija sa gorivom i delovima, bila ugašena. Ubrzo nakon toga u Beogradu će početi da rade i prva velika privatna taksi udruženja...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza Taxi

    18. maj 2020 | 14:58

    Eeee bilo nekad a moglo bi opet ....red rad i disciplina.

  • Gaci

    19. maj 2020 | 08:09

    E bilo jednom na brdovitom balkanu!Da nije bilo gsp taksija,danas ne bi postojala velika taxsi udruzenja,isto kao i sa privatnim autobuskim prevoznicima,vlasnici istih uglavnom bovsi vozaci gsp autobusa....

  • Bg

    18. maj 2020 | 17:25

    Isto se desava i sad sa gsb i taxistima. Sve se vrti u krug i politika i ljudi svet uopste. Sad nam prestoji masovno umiranje od gladi i neciste vode. Politika zna za trovanje iz vazduha i cute misle oni ce biti postedjeni.. Kad mu dete oboli kasno je za "necu vise nikad, nisam mislio tako..."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA