Nadareni učenici moći će da se upišu u posebno odeljenje za istoriju i geografiju: Prijemni 11. juna

- Nastava će biti obogaćena, oplemenjena. Pripremamo elitu u sferi društvenih nauka - kaže direktorka Pete beogradske gimnazije

  • 0
Globus, geografija Foto: Pixabay

Veći broj časova istorije i geografije, profesori univerziteta kao predavači, nastava u muzejima, galerijama i institutima... samo su neke od prednosti koje pružaju odeljenja za nadarene učenike za istoriju i geografiju, koja će od septembra zaživeti u pet gimnazija u Srbiji. Mali maturanti talentovani za ove nauke, mogu se do kraja nedelje prijaviti za polaganje prijemnog ispita i u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Prema rečima Borke Popović, direktorke Pete beogradske gimnazije, talentovani učenici, koji žele da upišu neko od specijalizovanih odeljenja su se, tokom aprila, prijavljivali Ministarstvu prosvete, ali je sada neophodno da zahteve dostave školi.

- Razlika između novog odeljenja, u odnosu na klasičnu nastavu, je što će talentovani učenici imati po četiri časa istorije i geografije nedeljno. Osim nastavnika iz škole, đacima će nastavu povremeno držati i eminentni univerzitetski profesori sa Filozofskog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka. Izborni predmet "Jezik, mediji i kultura" će biti obavezan na ovom smeru u prva dva razreda, dok će u trećoj i četvrtoj to biti "Osnovi geopolitike" - objašnjava za Novosti direktorka.

Nastava stranog jezika razlikovaće se od nastave u klasičnim odeljenjima, pa će iz prvog i drugog jezika, učenici imati jedan čas teorije, a jedan vežbe. Latinski će učiti u prvoj godini sa jednim časom nedeljno, a u drugoj sa dva.

- Nastava će biti obogaćena, oplemenjena. Pripremamo elitu u sferi društvenih nauka. Ali, ne sečemo im krila i ne želimo da ih usko profilišemo. Ako se predomisle, oni će moći da upišu i neki od tehničkih fakulteta, medicinu...

Ovo je drugo specijalizovano odeljenje u Petoj beogradskoj gimnaziji, koja je prošle godine uvela novi obrazovni profil - biološko-hemijsko odeljenje, a kako kaže naša sagovornica, iskustvo u radu sa učenicima ovog odeljenja je izuzetno.

Prijemni ispit za učenike sa posebnim sklonostima za geografiju i istoriju biće 11. juna. Učenici mogu da polažu jedan ili oba predmeta. Ako se odluče za oba, računa se bolje urađeni test. Znanje iz geografije će pokazati od 10.00 do 12.00, a iz istorije od 14.00 do 16.00 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA