≫ 

"Dupla puna" najveći strah u Ostružnici: "Zvaćemo patrijarha da osvešta put da niko ne pogine"

Meštani beogradskog naselja, više od decenije, iz nužde svakodnevno prave jedan od najtežih saobraćajnih prestupa

  • 21

Za preticanje preko duple pune linije na magistralnom putu sledi kazna od 20.000 dinara, pa opet stanovnici Ostružnice makar tri, četiri puta dnevno naprave ovaj težak prekršaj. 

- Da bih se isključio na put koji vodi do moje kuće, treba sa magistrale da pređem preko duple pune linije. Time svakodnevno ugrožavam saobraćaj, ali i svoj život. Policija je nekoliko meštana jurila da im naplati kaznu, ali kad shvate s kakvim problemom se suočavamo, "progledaju nam kroz prste" - priča Jovan Sušić, jedan od stanovnka Ostružnice.

Ostruznica Foto: Telegraf

Tako od 2007. život kao iz Kafkinog "Procesa" živi oko stotinu žitelja ulica Rada Brankovića i Dositeja Obradovića. Pre nekoliko godina napravljen im je obilazni put, koji je još jedom uslovio ove meštane: ukoliko ne želite da napravite prekršaj, vozite dodatnih pet kilometara da biste stigli kući.

- Zamislite da živite u centru Beograda, ali da biste došli do svoje zgrade, morate da idete preko Novog Beograda ili Zemuna. To je van pameti! Obećali su nam da će nam napraviti novi put koji prolazi ispod magistralnog puta, a onda se obećanje svelo na postavljanje signalizacije u vidu semafora. Šta god da je, mi samo želimo da se ovaj problem reši, kako bismo živeli bez straha - kaže jedan od prvih meštana ovog naselja, Kosan Brzaković (58).

On navodi da, zbog nedostatka signalizacije i potrebe da se načini prekršaj, nijedna hitna služba ne može da ih pronađe.

- Hitna pomoć ili vatrogasci, ako treba da dođu, kruže satima dok ne pronađu ulaz u naselje. Kao da uopšte nismo na mapi Beograda! Nedavno je jednom komšiji pozlilo i dok je Hitna pomoć uspela da dođe do nas, nesrećan čovek je preminuo. To može da se desi svakom od nas ovde - očajan je Brzaković.

Osim vozača koji prave prekršaje i hitnih službi koje se vrte u krug u pokušaju da pronađu meštane, problem su i pešaci. Zbog blizine autobuske stanice, koja se nalazi tačno prekoputa njihovog naselja, pa tako i magistralnog puta, većina njih svakodnevno pretrčava ovu prometnu saobraćajnicu. Iako postoji obilaznica i za pešake, retko ko je koristi.

Ostruznica Foto: Telegraf

Nikola Todorović (22) ceo svoj život vodi borbu da se problem bezbednog prilaza njegovom naselju konačno reši.

- Otkad znam za sebe postoji strah da će neko ovde poginuti. Svaki dan kad idem na posao gledam ljude koji pretrčavaju put do autobuske stanice i zastane mi knedla u grlu. Obraćao sam se svim nadležnim institucijama, od opštine Čukarice do Direkcije za puteve i Gradu Beogradu, ali nikakvo rešenje nismo dobili. Čak su nam jednom rekli: "Pozvaćemo patrijarha da osvešta put da niko ne pogine". Nažalost bilo je i smrtnih slučajeva, a problem još uvek nije rešen - navodi ovaj mladić.

Odgovor opštine

Ostruznica Foto: Telegraf

Ekipa Telegrafa stupila je u kontakt sa opštinom Čukarica, pod čijom terotorijom se nalazi ovo naselje, kako bismo saznali kad će stanovnici Ostružnice dobiti adekvatan prilaz naselju. Njihov odgovor prenosimo u celosti:

- Predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, članovi Veća Opštine i resorno zaduženi načelnici odeljenja, u više navrata primali su građane ovog dela Ostružnice i zajedno sa njima pokrenuli inicijativu u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište za izgradnju puta, odnosno regulaciju pristupne saobraćajnice. Nadležna Direkcija za gradsko građevinsko zemljište Grada Beograda je usvojila zahtev i pokrenula postupak izrade projektne dokumentacije. Trenutno je u toku postupak formiranja građevinske parcele koji se sprovodi u Republičkom geodetskom zavodu.

(Ivana Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    24. maj 2020 | 10:31

    Tu pismenu gospodu koja je projektovala takav put i te strucnjake iz bezbednosti saobracaja dovesti i pitati da li je to normalno jer ovakav put koji su projektovali izgradili i pustili u saobracaj kao bezbedan direktno ugrozava zivot svih ljudi koji zive u tom naselju

  • Duka

    24. maj 2020 | 09:42

    Osvestajte put ali neka i mozgove okadi. Bez toga na putu pomoci nema.

  • Milan

    24. maj 2020 | 11:19

    Ova obilaznica se radi vec 15 godina,verovatno i najduze radjena u svetu,da budemo i mi negdr prvi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA