≫ 

Trg Nikole Pašića, prava pešačka oaza, nekada je bio utočište za četvorotočkaše - prepuni parking

Sa razvojem standarda u tadašnjoj Jugoslaviji bilo je omogućeno da veliki broj građana poseduje svoj automobil

  • 0
Trg Nikole Pašića Foto: Marko Jovanović
Trg Nikole Pašića Foto: Marko Jovanović

Nekada gužve u saobraćaju nisu toliko bile velike, ali postojala su parkirališta koja danas ne možemo da zamislimo.

Trg Marksa i Englesa, današnji Trg Nikole Pašića, bio je glavno parkiralište u gradu sve do kraja sedamdesetih godina, piše stranica Kaldrma BGD.

Sa razvojem standarda u tadašnjoj Jugoslaviji bilo je omogućeno da veliki broj građana poseduje svoj automobil, usled čega su sve slobodne površine (trgovi) bile pretvorene u velike parkinge.

Već od 1980. godine postaje jasno da fokus života u velikim gradovima mora da se menja na drugu, zdraviju stranu, gde pešaci i smanjeni saobraćaj postaju glavna tema.

U narednim decenijama, sve do danas, Beograd će se pomerati ka uvođenju pešačkih zona i električnog prevoza, izgradnji podzemnih garaža i formiranju biciklističkih staza.

U XXI veku će tako nekadašnji parkinzi - gradski trgovi - opsežnim ili planiranim rekonstrukcijama biti vraćeni u primarnu funkciju centara urbanog življenja gde su prioriteti šetnja, boravak na otvorenom i turizam, a saobraćaj biti sproveden isključivo po obodima...

Video: Savski trg dobija novo lice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA