≫ 

Tabla na Trgu republike svedoči o herojskoj bici za Beograd oktobra 1944. Tu je nekad bila grobnica

Na fotografiji nastaloj krajem 1944. godine snimljeni su partizani, sovjetski vojnici i Beograđani koji odaju poštu palim herojima

  • 1
Narodni muzej u Beogradu Trg republike u Beogradu / Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Na Trgu republike bilo je sahranjeno 22 oficira i vojnika sovjetske Crvene armije poginulih u bici za oslobođenje Beograda od 14. do 20. oktobra 1944. godine, podseća nas fejsbuk stranica Kaldrma BGD.

Nedugo nakon kraja bitke bio je podignut i skroman spomenik na kome su bila upisana imena i činovi crvenoarmejaca: spomenik je bio zanimljiv i po tome što su pored zvezde petokrake sa srpom i čekićem na njemu bili uklesani i krstovi.

Na fotografiji nastaloj krajem 1944. godine snimljeni su partizani, sovjetski vojnici i Beograđani koji odaju poštu palim herojima, dok se na drugoj fotografiji jasno razaznaju imena i činovi: šesto ime u desnom redu je sanitetski poručnik Nikolaj Kravcov koji je za svoj podvig, u kome je bio smrtno ranjen, dobio najviše zvanje - Heroj Sovjetskog saveza - kao jedini borac Crvene armije u čitavoj operaciji.

Poručnik Kravcov dobio je nedavno i ulicu u Beogradu, a tokom rekonstrukcije Trga republike prošle godine memorijalnom tablom je obeležena tačna lokacija na kojoj se nalazila ova grobnica.

Posmrtni ostaci palih heroja bili su preneti sa Trga republike deset godina kasnije, 1954, na novoformirano "Groblje oslobodilaca Beograda" gde počivaju danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    1. jun 2020 | 11:55

    U Prvom Svetskom ratu tu su poginuli I Muslimani iz Sadzaka branioci Beograda. Drzali su se do poslednjeg coveka I metka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA