Počinje sanacija "divljih" deponija

JKP "Gradska čistoća", u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, od danas počinje sanaciju "divljih" deponija u Beogradu. Prva lokacija, sa koje će ekipe "Čistoće" ukloniti nelegalno smetlište sa oko 2.700 kubika raznog otpada, je naselje Petrovčić u GO Surčin

  • 2
JKP Gradska čistoća Fota: Saša Mijajlović/JKP Gradska čistoća

Direktor JKP "Gradska čistoća", Marko Popadić kaže da se na terenu u Petrovčiću nalaze dva podizača sa rol kontejnerima zapremine od po 30 kubika, građevinska mašina, dva transportna vozila i jedna pretovarna stanica nosivosti do 90 kubika.

JKP Gradska čistoća Fota: Saša Mijajlović/JKP Gradska čistoća

- Zbog velike površine na kojoj se nalazi ova nelegalna deponija, uz svu mehanizaciju i brojno ljudstvo, za saniranje će nam biti potrebno od sedam do deset dana. Negativne posledice neodgovornog ponašanja pojedinaca, najviše osećaju ljudi koji žive u blizini “divljih“ deponija i zato apelujem na sve sugrađane da otpad odlažu u skladu sa propisima. Nelegalna smetlišta, ne ruže samo sliku Beograda, već izuzetno nepovoljno deluju na životnu sredinu, pogoduju povećanju broja glodara i izazivaju zagađenje zemljišta. Uklanjanje "divljih" deponija iziskuje i velike finansijske troškove, a taj novac bi, umesto u sanaciju smetlišta, mogao biti uložen u poboljšanje komunalnog sistema grada, što bi mnogo više značilo svim stanovnicima glavnog grada - objašnjava Popadić i podseća da za očuvanje zdrave životne sredine imamo mnogo više razloga, nego da se prema njoj ophodimo nesavesno, jer ćemo u budućnosti skupo platiti danak prirodi.

JKP Gradska čistoća Fota: Saša Mijajlović/JKP Gradska čistoća

- Da bismo kvalitetno živeli u velikom gradu, koji se iz dana u dan širi i raste, što nosi neke svoje izazove poput povećanja zagađenosti vazduha, moramo se truditi da ga održavamo čistim i urednim, a što zavisi isključivo od nas samih. Beograd je naš dom i tako i treba da se odnosimo prema njemu. Samo odgovorno ponašanje prema otpadu svakog pojedinca će dati prave rezultate, a JKP „Gradska čistoća“ će nastaviti da odgovara na sve izazove maksimalno profesionalno i efikasno! - ističe Popadić.

JKP Gradska čistoća Fota: Saša Mijajlović/JKP Gradska čistoća
JKP Gradska čistoća Fota: Saša Mijajlović/JKP Gradska čistoća

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bisenija

    1. jun 2020 | 18:18

    A BatJnica tik uz autoput? Godinama jedni te isti bacaju,pa su se preselili i na parcele pod pšenicom.

  • Boban

    1. jun 2020 | 20:16

    U selu Bavaniste izmedju Kovina i Panceva divlja deponija se nalazi na svega par metara od sela i nju smece baca JP Kovinski Komunalac i to naravno placaju gradjani sela Bavanista kroz racun za odnosenje smeca a drzava tu nesto glumi kako se brine za ekologiju........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA