Ovako će izgledati Savski trg u septembru nakon radova i rekonstrukcije

Uskoro stiže i spomenik Stefanu Nemanji visine 23 metra

  • 38
Savski trg Foto: Fenwick Iribaren Architects

Na Savskom trgu uveliko teku pripreme za postavljanje 23 metra visokog spomenika Stefanu Nemanji, koji će dominirati centralnim delom ovog trga. Na slikama je prikazano kako će po završetku rekonstrukcije izgledati ovaj novi javni prostor.

Podsetimo, 8. maja je pušten saobraćaj iz Nemanjine ka Karađorđevoj ulici, a onda je na red došao potez od Nemanjine ka Savskoj ulici.

- Na trgu će biti 250 stabala i trudićemo se da on bude što zeleniji. U narednom periodu će stići i spomenik Stefanu Nemanji, visine 23 metra - objasnio je ranije gradonačelnik Zoran Radojičić.

Počeo je iskop zemlje dubine 11 metara za izgradnju nove kanalizacione crpne stanice umesto stare koja se sada nalazi ispred bolnice Sveti Sava, najavio je pre nekoliko dana Goran Vesić.

Iskopavanje će trajati skoro mesec dana, a potom će se dva meseca zidati nova kanalizaciono crpna stanica. Кada nova stanica bude u funkciji tada će stara kanalizaciona stanica služiti kao rezervna.

- Istovremeno radimo na popločavanju oboda novoizgrađene saobraćajnice odnosno uređenje pešačke zone - trotoara - napisao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda prilikom obilaska radova.

Kroz Savski trg će ići biciklistička staza koja treba da poveže Slaviju, Nemanjinu ulicu i Promenadu. Potom, kada se uredi ceo deo od Ade pa do Pančevačkog mosta, kroz linijski park, spajanjem preko Savskog trga do reke, moći će da se ide na levu stranu prema Adi i na desnu stranu prema Beton hali.

- Ideja je da naredne dve i po godine, oko 110 kilometara novih biciklističkih staza imamo u različitim delovima Beograda - rekao je Radojičić.

Rekonstrukcija Savskog trga se, uz pažljivo očuvanje autentičnih istorijskih slojeva, sprovodi u okviru najvećeg građevinskog projekta u regionu, na osnovu projekta španskog arhitektonskog tima, koji je pobedio na međunarodnom konkursu.

Video: Rekonstrukcija Savskog trga pokazatelj razvijanja Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevo Vjepar 🐗

    10. jun 2020 | 10:53

    Da vam nije spomenik malo ukoso?

  • Žorž Vea011

    10. jun 2020 | 12:03

    Hvala bogu ! Taj kraj je godinama bio ruglo i geto.

  • Гаги

    10. jun 2020 | 11:22

    Заборавили смо шта су неки причали. Не живим у БГ, али кад дођем видим многе лепе промене. Наша престолница мора да сија, да цео свет дође и ужива у гостопримству нашег народа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA