≫ 

Biciklisti su se u Beogradu takmičili još u 19. veku, ali na prvu stazu čekalo se još 101 godinu

U toku je i predlog Grada Beograda Vladi Srbije da se uvede i poseban režim biciklističko-pešačkog saobraćaja u delu centralnih gradskih ulica

  • 1
SRBIJA KORONAVIRUS MERE Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Prva biciklistička trka održana je u Beogradu još 1. juna daleke 1896. godine, na relaciji do Topčidera i nazad.

Ali, prva velika trka bicikala u Beogradu posle Prvog svetskog rata odvijala se 1929. godine, na stazi do Avale, kao i Prvenstvo Beograda.

Posle Drugog svetskog rata biciklizam se omasovljava u Beogradu, ali gradske ulice nikada nisu bile prilagođene ovom sredstvu. Prvu namensku stazu Beograd dobija tek 1997. godine, piše stranica Kaldrma BGD, koja je objavila i fotografiju brdske trka na Košutnjaku 1960. godine.

Od 2017. do danas u Beogradu je u toku bum biciklizma: izgrađeno je 110 kilometara posebnih staza namenjenih biciklistima, dok u ovom trenutku traje gradnja još 7,7 novih kilometara staza.

U toku je i predlog Grada Beograda Vladi Srbije da se uvede i poseban režim biciklističko-pešačkog saobraćaja u delu centralnih gradskih ulica.

Video: Cepaj ga, Nole!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Helix

    16. jun 2020 | 09:38

    Još nam samo biciklisti fale po po centru grada pa da izginemo hodajućii ulicama. Neka idu po parkovoma i okolini grada a po centru samo bi smetali većini građana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA