U vrtiću na Zvezdari dete pozitivno na koronu: Izolacija određena za 13 dece, bez obaveze testiranja

Mera izolacije se odnosi i na vaspitačice iz grupa

  • 3
vrtić foto: pixabay.com

U Predškolskoj ustanovi "Bejbi palas Anđela" u Beogradu pojavio se slučaj zaraze korona virusom. Zaraženo je dete iz starije grupe objekta "Bela kula", kod kojeg je infekcija virusom Kovid 19 potvrđena 15. juna, saznaje Telegraf.rs.

Kako su nam rekli iz uprave predškolske ustanove, dete je zaraženo u porodici, a od istog dana, odlučeno je da ostala deca iz te grupe budu u 15-dnevnoj izolaciji u svojim porodicama, bez obaveze testiranja.

Roditeljima je otvorena mogućnost testiranja na sopstvenu inicijativu i o ličnom trošku, a kako su nam službenim dopisom potvrdili iz vrtića, reč je trinaestoro dece.

- Sva deca iz grupe (njih osam) u koju dete ide (Starija grupa 2). Istim merama obuhvaćena su i deca iz Starije grupe 3 (njih petoro), a koja su zbog malog broja dolazeće dece pripojena prethodnoj grupi.  Ta deca iz neposrednog kontakta takođe moraju biti izolovana, u trajanju od 15 dana od poslednjeg kontakta. Ista mera se odnosi i na vaspitače iz pomenutih grupa. Poslednji konakt sa detetom koje ima infekciju Covid 19 virusom bio je 9. 6. - stoji u odgovoru PU "Bejbi palas Anđela" na pitanja našeg portala.

Oni su objasnili da se najpre saznalo za zaraženog oca, te da su potvrdu o tome da je i dete iz grupe zaraženo dobili nekoliko dana kasnije, kao i da su postupili po merama koje su predložili Gradski zavod za javno zdravlje i Krizni štab.

Dana 11. 6. 2020, uprava Ustanove „Baby Palace Angela“ je u kasnim večernjim satima obaveštena od strane jednog roditelja (čije dete ide u tu ustanovu), da je dobio pozitivan rezultat testiranja na Covid 19. Roditelj je imao blagu kliničku sliku i test je uradio samoinicijativno. Ustanovu je obavestio zbog svoje društvene i moralne  odgovornosti, a dete je istog dana prestalo da ide u kolektiv.

Obavestili smo sve roditelje odmah po dobijanju informacije (12. 6. 2020.). Dana 15. 6. 2020. dobijamo informaciju da su i supruga i dete pozitivni na Covid 19 virus. Odmah po dobijanju te informacije kontaktiran je radi konsultovanja i epidemiolog GZZZ-a (Gradski Zavod za javno zdravlje Beograd), da bismo dobili informacije i instrukcije Kriznog štaba. Stav Epidemiološke službe koju smo zvanično dobili je da sve osobe iz kontakta sa pozitivnom osobom moraju da budu u 15-to dnevnoj izolaciji, bez obaveze testiranja - naveli su iz te predškolske ustanove.

Iz vrtića je rečeno i da ostala deca iz objekta "Bela kula" ne podležu obavezi izolacije, jer nisu bila u direktnom kontaktu sa inficiranim detetom.

Uz uprave su napomenuli da uredno informišu roditelje i predlažu protivepidemijske mere u saradnji sa relevantnim službama u gradu i prema poslednjim instrukcijama Kriznog štaba.

- Neophodno je naglasiti da brzina naše reakcije isključivo zavisi od korektnosti roditelja koji nas obaveštavaju, a koja je u ovom slučaju bilo na najvišem mogućem nivou. Istovremeno ovo je i apel roditeljima da se odgovorno ponašaju prilikom svojih kontakata, da primenjuju propisano rastojanje i koriste maske i rukavice, da ne bi ugrozili svoju decu, a preko njih i ostalu decu iz vrtića i indirektno i njihove roditelje - naveli su iz predškolske ustanove.

Ovim povodom kontaktirali smo i Gradski zavod za javno zdravlje, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anica75

    17. jun 2020 | 10:19

    Svaki vrtic treba da ima fotokataliticki preciscivac vazduha koji ubija viruse i bakterije, kako bi se sprecilo sirenje bolesti.

  • Veka

    16. jun 2020 | 15:27

    A tek matursko veče i ekskurzija???

  • Mikana

    16. jun 2020 | 15:17

    Zato sreća sutra malim maturantima, ne odustaje struka od polaganja male mature.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA