≫ 

Suzavac, konjica, "otimanje" protesta: Najupečatljivije scene ispred Skupštine

Sinoćne proteste nisu obeležile samo baklje, upad u Skupštinu i fizičko nasilje

  • 13
Protesti, demonstracije ispred skupštine Srbije

Foto: ATA Images

Posle jučerašnje najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućem, ponovnom uvođenju policijskog časa u prestonici, usled nepovoljne epidemiološke situacije, građani su se sinoć okupili ispred zgrade Narodne skupštine da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Protest je počeo nešto posle 20 časova, kada je za saobraćaj blokirana raskrsnica kod zgrade parlamenta, na početku Bulevara kralja Aleksandra, gde su građani zviždali, udarali u šerpe, vikali "Kosovo je deo Srbije", "Ua" i "Mi to nećemo" aludirajući na mere.

Deo okupljenih koju su učestvovali u protestima izazazvao je i incidente, a u nekoliko navrata pokušali su i nasilno da uđu u Skupštinu u čemu su naposletku i uspeli. Policija koja je obezbeđivala ulaz u parlament je intervenisala i posle petnaestak minuta grupu potisnula van zgrade.

Sinoćne proteste nisu obeležile samo baklje, upad u Skupštinu i fizičko nasilje, već i ne držanje distance, a veliki broj okupljenih nije imao zaštitnu masku na licu.

Osim toga ovo su najupečatljiviji momenti koji su obeležili noć za nama.

 

Kamenice, baklje, suzavac

 

Protest koji je počeo kao mirno okupljanje građana u nekom trenutku eskalirao je u sukob demontranata i policije, pa su se osim verbalnih napada između jednih i drugih našle i kamenice, baklje i suzavac.

Pošto je policija uspela da grupu građana suzbije van zgrade Skupštine, bačeno je i više suzavaca u pokušaju da se razbiju demonstracije, a demonstrantni potisnu iz centra grada.

Bez distance i maske

 

Protest je počeo zbog nezadovoljstva mera usled loše epidemiološke situacije, paradoksalno sinoć većina okupljenih nije imala zaštitnu masku, a o držanju distance tek nije bilo govora.

Beograd je u crvenoj zovi što se tiče korona virusa, a činjenica je da mu okupljanje velikog broja ljudi koji krše većinu preporuka stručnjaka, neće pomoći da iz nje i izađe.

Pokušaj preuzimanja protesta

 

Iako većina građana koji su se sinoć okupili ispred skupštine tvrdi da su se ispred zgrade parlamenta našli spontano i da nemaju vođu, odnosno da su tamo sa istim ciljem nekoliko lica poznatih javnosti pokušali su da preuzmu ulogu istog.

Protest, demonstracije ispred skupštine Srbije, Srđan Nogo

Srđan Nogo - Foto: ATA Images

Agresivni pojedinci predvođeni samostalnim poslanikom Srđanom Nogom, ubrzo supokazali da žele da preuzmu glavnu reč, dok je lidera Narodne stranke Vuka Jeremića oterala grupa mladića koja mu je poručila da "ide u Ameriku".

Kontrola uz pomoć konjice

 

Pored pripadnika policije, žandarmerije, na protestima je bilo i nekoliko desetina pripadnika konjičke policije. Njihovim dolaskom uspostavljena je kontrola nad protestima i tada su demonstranti potisnuti od Skupštine u pravcu Trga Nikole Pašića i ka Crkvi Svetog Marka.

Zapaljeno 5 službenih vozila MUP-a

 

Dva policijska automobila i "marica" zapaljeni su tokom protesta ispred Crkve Svetog Marka, bio je sinoćni izveštaj. Međutim današnji saldo je da zapaljeno pet službenih vozila MUP-a, ali i da je oštećena oprema policijaca.

- 71 štit, 65 vizira, 19 palica, šest ručnih radio stanica i 18 šlemova, a oštećena su i dvoja vrata na ulazu u skupštinu. To je ogromna šteta koju moramo da nadoknadimo -  izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

Upitan da li su identifikovana lica koja su palila policijska vozila, Rebić je rekao da su za sada uspeli da identifikuju jednu osumnjičenu osobu koja će verovatno već u toku dana biti sprovedena nadležnom javnom tužilaštvu za paljenje dva policijska vozila.

Povređeni i policija i građani

 

U incidentima koji su se dogodili sinoć povređeni su i pripadnici policije i demonstranti. Kravavih glava iz centra grada otišli su pojedinci i jedne i druge grupe, a povređena su i tri konja iz konjičke policije.

- Imali smo 43 povređena policijska službenika, verovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o 17 povređenih demonstranata - rekao je direktor policije Vladimir Rebić na RTS.

Rasulo posle razilaženja

 

A, kada su se nešto pre 2 sata ujutru, posle intervencije policije, demonstrantni razišli, najpre ispred Skupštine Srbije, potom i grupe na Trgu Nikole Pašića, u Pionirskom parki i Bulevaru Kralja Aleksandra, zapaljeni kontejneri i smeće po ulicama, polomljeni saobraćajni znaci, uništene žardinjere, nekoliko slomljenih izloga, bilo je sve što je ostalo na ulicama Beograda.

Ostalo je smeće, što je nažalost uobičajena slika posle većine okupljanja građana u bilo kom svojstvu da su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA