≫ 

Vesić: Drugi talas virusa zahvatio ceo svet, ne samo Srbiju, nemoralno je optuživati Vučića

Vesić je ocenio da je “nemoralno optuživati Vučića za nešto što je problem čitavom svetu"

  • 13
Beogradska letnja scena, stadion Tašmajdan, Goran Vesić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je drugi talas virusa korona nešto o čemu bi trebalo da se govori, jer je zahvatio ceo svet, a ne samo Srbiju, koja se, kaže, dobro bori uprkos činjenici da ne spada u red bogatih zemalja.

Vesić je gostujući na TV Hepi rekao da je u Srbiji od početka epidemije preminula 381 osoba, a, primera radi, u Velikoj Britaniji 44.798, što je, dodaje, 117 puta više, a Velika Britanija nije 117 puta veća od Srbije.

Dodao je da je u SAD umrlo 137.403 osobe, u Nemačkoj 9.134…. dok se u svim zemljama beleži porast broja zaraženih.

- U pitanju je globalni trend i mi se zaista veoma dobro borimo uprkos činjenici da ne spadamo u red bogatih zemalja. Imamo opremu, kapacitete u bolnicama još uvek, respiratore za koje se lično predsednik borio. Uspevamo da očuvamo zdravstveni sistem u nemogućim uslovima - rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

Vesić je ocenio da je “nemoralno optuživati Vučića za nešto što je problem čitavom svetu”.

- Najgore je što ga optužuju oni koji su za pet godina u četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu kupili pet respiratora… Danas samo u jednom od ta četiri KBC imamo preko 230 respiratora zahvaljaujući Vučićevom trudu - rekao je Vesić.

Dodao je da su i svi svetski lekari mislili su da će virus nestati sa toplim vremenom, ali se pokazalo da nije tako i da moramo da naučimo da živimo sa tim, jer ekonomija ne sme da stane.

Vesić je naveo da je Srbija, kao ekonomsku pomoć privredi i stanovništvu, dala 5,1 milijardu, što je 11 odsto Bruto domaćeg proizvoda.

- Najviše smo dali u ovom delu Evrope i deseta smo zemlja u Evropi po iznosu pomoći privredi tokom pandemije. A nismo deseta zemlja po bogatstvu. Srpski paket pomoći je četiri puta veći od onoga što daju zajedno Hrvatska i BiH - rekao je Vesić.

To je moguće, jer su stabilizovane javne finansije, dodao je on.

- Privreda mora da radi uz strože epidemiološke mere. Moramo da naučimo da živimo sa maskama i koronom. Pooštravanje mera je dalo rezultate i sada u autobusima i tržnim centrima skoro svi ljudi nose maske - rekao je Vesić.

Video: Institut Banjica za 36 sati primio 300 kovid pacijenata

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA