≫ 

U toku su analize komaraca na virus Zapadni Nil: Ovi insekti se prskaju oko kovid bolnica

Zavod za biocide počeo prskanje komaraca oko bolnica u kojima su kovid pacijenti

  • 29
Komarac, komarci, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović

Ne postoji grad u Srbiji, ni opština u Beogradu u kojem koncentracija komaraca trenutno nije visoka. Iako su realne mogućnosti da među njima ima zaraženih virusom Zapadni nil, on zasad, prema zvaničnim podacima, kod ovih insekata nije detektovan, ali kako Telegraf.rs saznaje u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, u toku su analize na prisustvo ovog virusa u komarcima u srpskoj prestonici.

Takođe, kako saznajemo, ovaj Zavod, koji je godinama bio zadužen za tretiranje komaraca u Beogradu, počeo je da ih da prska oko bolnica u kojima su pacijenti zaraženi korona virusom. Za uništavanje komaraca u ostatku grada, zaduženo je preduzeće "Gradska čistoća".  

- Analize na prisustvo virusa Zapadni nil u komarcima su u toku i o rezultatima ćete biti blagovremeno obavešteni - kažu u Zavodu.

Na pitanje  zašto je u Beogradu velika količina komaraca i kada su poslednji put tretirani, kažu da je ove godine kasnila sezona ovih insekata:

Sezona aktivnosti komaraca je u letnjim mesecima, obično tokom maja, juna i jula meseca. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom maja, sezona je ove godine kasnila. Tretiranje komaraca je od ove godine u nadležnosti novoformiranog sektora pri Gradskoj čistoći - rekli su za Telegraf.rs u Zavodu za biocide.

Zavod za Biocide i Medicinsku Ekologiju, Komarci, Pacovi  11

Detekcija komaraca na virus Zapadni nil Foto: Telegraf

Nova raspodela posla

 

Sa druge strane, u JKP "Gradska čistoća", ističu da oni još nisu izolovali virus Zapadnog nila među komarcima. 

Oformljena laboratorija sektora ekologije i unapređenja životne sredine, JKP “Gradska čistoća” dosadašnjim Real Time PCR analizama komaraca, koje se rade svakodnevno nakon izvršenog monitoringa na teritoriji Beograda, nije detektovala virus Zapadnog Nila u domaćim vrstama kuleks pipiens, koji predstavljaju vektore prenosioce za ovaj virus. Takođe, ni u drugim vrstama komaraca još uvek nije detektovan virus - tvrde u "Gradskoj čistoći" u kojoj dodaju da se komarci redovno tretiraju.

Za to vreme, Zavod za biocide suzbija komarce u kovid bolnicama, a na osnovu odluke Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, sa ciljem da se zaštiti stanovništvo od te bolesti, ali i pojačala zaštita pacijenata i medicinskih radnika.

- Do sada su tretirane dve COVID bolnice u Beogradu (Arena i VMC), a večeras će biti tretirane i sve preostale beogradske kovid bolnice. Za sutra ujutru je planiran tretman bonice u Mladenovcu - naveli su u Zavodu za naš portal.

U ovoj ustanovi podsećaju da su najoptimalnije temperature  za aktivnost komaraca su one između 20 i 25 stepeni, ali i da aktivnost, takođe, zavisi i od toga kojoj vrsti komarci pripadaju.

Zavod za Biocide i Medicinsku Ekologiju, Komarci, Pacovi  12

Hvatanje larvi komaraca za analizu Foto: Telegraf

Virus Zapadnog nila, odnosno Vest nail, može biti potvrđen samo kod našeg domaćeg, kuleks pipiens komarca.

Groznica Zapadnog Nila koju prenose komarci stigla je u Srbiju 2012. godine. Iako se isprva mislilo, da su je doneli azijski tigrasti komarci, ispostavilo se da su se njome zarazili naši domaći.

Ne prenosi se s čoveka na čoveka

 

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem.

Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Kod oko 80 odsto inficiranih ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku. Teška klinička slika razvija se kod jednog na 150 obolelih, a u riziku od takvog razvoja bolesti su osobe iznad 50 godina i one koje imaju neko hronično oboljenje poput depresije i kardiovaskularnih bolesti.

Naime, teži oblik bolesti karakteriše upala mozga (encefalitis) i nema nikave karakteristike po kojima se razlkuje od ostalih encefalitisa.

Prskanje komaraca

Foto: Mateja Beljan

Pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize... Ozbiljne neurološke manifestacije uključuju gubitak koordinacije mišićnih pokreta, zapaljenje kičmene moždine...

Najrasprostranjeniji virus koji prenose insekti 

 

Ovaj virus  prvi put je izolovan i identifikovan upravo u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus odnosno virus koji se prenosi insektima na svetu, a rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke.

Inače, cirkulacija ovog virusa prisutna je svuda na Evropskom kontinentu još od 60-ih godina prošlog veka. U Bukureštu je 1996. godine izbila prva epidemija među ljudima. Tokom 2010. godine ekološki faktori u Centralnoj Evropi i zemljama Mediterana su pogodovali transmisiji virusa Zapadnog Nila na ljude, tako da je u oblasti centralne Makedonije u severnom delu Grčke prvi put registrovana epidemija ovog oboljenja među ljudima.

Simtpomi:

 

Blaga klinička slika: 

- groznica,

- glavobolja,

- mučnina,

- povraćanje

Teška klinička slika:  

- upala moždanih ovojnica

- upala mozga

Mere prevencije: 

- Ne boravite u područjima gde su tigrasti komarci

- Nosite odeću koja pokriva noge i ruke

- Ne izlazite se komarcima u vreme perioda najintenzivnije aktivnosti - u sumrak i u zoru.

- Koristite zaštitne mreže protiv komaraca na vratima, prozorima i oko kreveta.

- Najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda

- Uklonite odbačene gume i druge predmete u kojima može da sa sakupi stajaća voda.

Video: Sve o komarcima na jednom mestu: Koji tip ljudi najviše vole i kako se zaštititi

(Lj. Račić -  lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poludeo Brat

    14. jul 2020 | 09:21

    Komarci mogu da vam prenesu koronu jedino ako vas pljunu. Zato nosite maski?

  • Aaaasss

    14. jul 2020 | 09:46

    A komaraca nikad vise u istoriji. Slucajno???

  • Marko

    14. jul 2020 | 09:09

    Haha zato sto su bili u karantinu jel da,zato kasne,pa ajde sad pustajte iz laboratorije! Ovamo kao prskaju protiv komaraca,a njih sve vise ima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA