≫ 

Povodom nacionalnog praznika Francuske: Položeni venci na spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu

Polaganjem venaca ove godine odata je pošta i dvojici pripadnika Legije stranaca srpskog porekla, koji su život izgubili boreći se protiv terorizma, u Avganistanu i Maliju

  • 4
Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, 14. jul nacionalni praznik Francuske, Žan Luj Falkoni

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, ambasador te zemlje u Srbiji Žan Luj Falkoni položio je danas venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, navodeći da je time želeo i da izrazi poštovanje francusko-srpskom prijateljstvu.

Nakon intoniranja himni "Marseljeze" i "Bože pravde", vence su pored ambasadora, položili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministar za rad Zoran Ðorđević.

Falkoni je naveo da je ova godine pandemija kovida-19 navela da se 14. jul proslavlja drugačije nego ranije, te podsetio da su na Kalemegdanu, prošle godine, hiljade ljudi dočekali predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je bio u istorijskoj poseti Srbiji i time pridodao značajnom datumu trenutak svečanosti i emocija.

- Ovaj spomenik Francuskoj, kakvog nema na svetu, svedok je dugog i dubokog prijateljstva dve zemlje, oživljenog prošle godine - rekao je Falkoni.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, 14. jul nacionalni praznik Francuske, Žan Luj Falkoni

Žan Luj Falkoni - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Želeo sam da položim venac danas kako bih se nadovezao na dugu tradiciju i izrazio poštovanje francusko-srpskom prijateljstvu i našem bratstvu po oružju - istakao je ambasador Francuske.

Ministar za rad Zoran Ðorđević podsetio je da su Srbija i Francuska bile saveznice u Prvom i Drugom svetskom ratu, i da su do danas ostale prijatelji.

- Prijateljstvo dva naroda, ali i dvojice predsedika, Aleksandra Vučić i Emanuela Makorna, su garancija da Srbija i Farncuska grabe napred, i u ekonomskom smislu, jer je zaostavštvina iz istorije da prijateljstvo čuvamo - rekao je Ðorđević.

Ministar je dodao da je Francuska uvek bila na strani Srbije.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, 14. jul nacionalni praznik Francuske, Žan Luj Falkoni

Zoran Đorđević - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Gradonačelnik Radojičić je čestitao građanima Francuske nacionalni praznik, ukazujući na višedecenijsko prijateljstvo dva naroda, dodajući da je naša dužnost da to prijateljstvo nastavimo da negujuemo.

- Beograd je prošle godine dočekao Makrona, što je bio početak novog jačanja prijateljstva. Danas je ceo svet u velikoj krizi i problemu i verujem da su prijateljstvo naroda i država dodatna snaga da se svi zajedno izborimo u ovako teškom trenutku - rekao je Radojičić.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, 14. jul nacionalni praznik Francuske, Žan Luj Falkoni

Zoran Radojičić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Polaganjem venaca ove godine odata je pošta i dvojici pripadnika Legije stranaca srpskog porekla, koji su život izgubili boreći se protiv terorizma, u Avganistanu i Maliju.

U Francuskoj se 14. jul obeležava kao nacionalni praznik i podsećanje na pad Bastilje tokom Francuske revolucije 1789. godine.

Tog datuma u Parizu narod je zauzeo zloglasni zatvor Bastilju, simbol monarhije i taj dan smatra se pocetkom Francuske revolucije, događaja koji je predstavljao prekretnicu u evropskoj istoriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cava

    14. jul 2020 | 13:27

    Sa tim treba prekinuti,dosta je bilo,aman!

  • Žorž Vea011

    14. jul 2020 | 18:25

    I oni su se nama zahvalili ! Skinuli su nas sa liste za putovanja i glasali da nas skloni EU

  • Тодорић

    14. jul 2020 | 15:53

    Они поштују њихову традицију,млађу од наше...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA