≫ 

Vesić pokazao najprodavaniji dres: Blagoje Jovović je simbol, osveta za ubistvo stotine hiljada Srba

* Imenovanje ulice po Blagoju Jovoviću koji je ubio ustaškog zločinca Antu Pavelića je istorijska i ljudska pravda * Danas je najprodavanija majica u Beogradu dres sa imenom Jovović i brojem 57, Argentina - naglasio je Vesić

  • 7
Goran Vesić Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da se danas na sednici Skupštine grada donosi istorijska odluka jer nije reč samo o imenovanju ulice po Blagoju Jovoviću već odluka hoće li Srbija da poštuje svoju istoriju. On je istovremeno zahvalio Komisiji za imenovanje trgova i ulica Grada Beograda koja je prihvatila njegovu inicijativu da književnici Meša Selimović i Miloš Crnjanski dobiju svoje spomenike jer se tako čuva naša istorija i naša kultura.

- Prošlo je mnogo decenija od smrti ova dva književnika, a niko ih se nije setio. Zahvaljujem i Pokrajinskoj vladi Vojvodine na predlogu da Jovan Jovanović Zmaj dobije spomenik u Beogradu. On nije samo pesnik detinjstva svakog od nas, on je živeo deset godina u Beogradu od čega osam godina kao izabrani lekar - istakao je Vesić.

On je podsetio da je u ovom trenutku u procesu podizanje spomenika Vasku Popi, Mihajlu Pupinu, a da je već podignut spomenik Milutinu Milankoviću, Borislavu Pekiću i da se veoma vodi računa o našoj kulturi i tradiciji.

Kada je u pitanju Blagoje Jovović, Vesić je istakao da mu je drago što je pokrenuo tu inicijativu jer se pokazalo ko šta misli o našem društvu.

- Imenovanje ulice po Blagoju Jovoviću koji je ubio ustaškog zločinca Antu Pavelića je istorijska i ljudska pravda. Protiv imenovanja ove ulice digla se jedna manjina ljudi koji ne žele dobro našoj zemlji i koji ne žele da mi poštujemo tradiciju. Ta manjina misli da može da nameće vrednosne sudove i da je sve dobro ako Srbija nema svoju istoriju kao i ako ne poštuje svoje junake i da svi sem Srbije imaju pravo na to - istakao je Vesić.

Blagoje Jovović Blagoje Jovović - Foto: Promo

On je rekao i da očekuje da će se hajka voditi i protiv podizanja spomenika Stefanu Nemanji jer je to njihova ideologija.

Vesić je istakao da ga je porodica Blagoja Jovovića zamolila da pročita njihovo pismo odbornicima Skupštine grada i dodao da mu to pismo znači mnogo.

U pismu se porodica zahvaljuje Goranu Vesiću na inicijativi za imenovanje jedne od važnih ulica u Beogradu u čast ratnog borca i heroja, supruga i oca.

Drago nam je da Republika Srbija i Grad Beograd ne zaboravljaju svoje heroje jer inicijativa omogućava da progovori pravda i da se prepozna istorijska istina i važnost koji je imao planirani atentat na ratnog zločinca poglavnika Antu Pavelića. Dvadeset godina nakon smrti Blagoja Jovovića postavlja se njegov lik na pravo mesto kao primer kojim se uče pokolenja, navodi se u pismu.

Vesić je ovom prilikom podsetio je ova gradska vlast dala ulicama imena po Koči Popoviću i Peki Dapčeviću kao i da su vraćene ulice sovjetskih heroja.

- Od 2013. godine do danas mi smo promenili nazive 76 ulica, a od 2.000. do 2014. godine promenjeno je 1.162 ulice, a od 2009. godine do 2013. bivši gradonačelnik je sam promenio nazive 133 ulice. Toliko o tome ko i koliko voli Beograd - istakao je Vesić.

On je naglasio da se danas donosi istorijska odluka jer ovo nije samo odluka imenovanju ulica već odluka hoće li Srbija da poštuje svoju istoriju.

- Blagoje Jovović je simbol, to je osveta za ubistvo stotine hiljada Srba. Danas je najprodavanija majica u Beogradu dres sa imenom Jovović i brojem 57, Argentina - naglasio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    30. jul 2020 | 14:27

    Heroj Jovović...učinio ono šta nisu učinili oni koji su za to bili obučeni,hapšenje ili likvidacija ratnog zločinca...Tito nije dozvolio, štitio stravičnog zločinca...ugledajte se na Jevreje...zločinci,ubice Srba slobodno šetaju bez kazne iako su počinili stravične zločine kao i onaj šta je minirao autobus pun Srba na Kosovu i sada ga štite u Nemačkoj... Jovović zaslužuje poštovanje, da ostane nezaboravljen...

  • Цобер РС

    30. jul 2020 | 15:27

    Тито шуровао са усташама.тајно.зато није тражио Павелића.јововича одликовати подсхумно,и предати одликовање кчерки.хвала весићу.и да се породици омогући долазак у Србију туристички.

  • Goran

    30. jul 2020 | 13:50

    Bravo !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA