≫ 

Imenovanje ulice i otkrivanje spomen ploče Blagoju Jovoviću

Blagoje Jovović je prestigao jugoslovensku tajnu službu i MOSAD. Vođen osvetom izvršio je napad na Antu Pavelića

  • 3

Ulica Blagoja Jovovića nalazi se u Zemunu gde će se na uglu sa Zadrugarskom naći i njegov spomenik. Komisija za nazive ulica odlučila je da dosadašnju Zagorsku ulicu nazove po četničkom borcu iz Crne Gore koji je posle Drugog svetskog rata emigrirao u Argentinu.

Jovović u Buenosairesu saznaje da se i poglavnik takozvane Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić takođe krije u tom gradu. Vođen željom da se osveti glavnom arhitekti genocida nad Srbima na području Hrvatske i Bosne tokom okupacije, Jovović kuje plan atentata na svoju ruku.

U Isto vreme za Pavelićem traga jugoslovenska tajna služba ali i tajne službe jugoslovenskih republika: Hrvatske i Srbije. Pavelića lovi i izraelski MOSAD zbog sprovođenja istrebljenja Jevreja na istom području.

Dana 10. aprila 1957. Jovović puca na Pavelića ispred kuće u kojoj se krio. Teško ranjeni poglavnik beži, a uskoro iz Argentine prelazi u Frankovu fašističku Španiju gde je preminuo dve godine kasnije od rana koje mu je zadao Jovović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA