• 17

Nove preporuke o maskama u vrtićima: Kada bi trebalo da ih i deca nose

Kako će izgledati odlazak u vrtić, a kako u prodavnicu

  • 17
Vrtić

Foto: Shutterstock

Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) Beograda doneo je nove preporuke koje se tiču nošenja maski u vrtićima.

- Instrukcijom u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova povodom otvaranja objekata za prijem upisane dece u vreme trajanja epidemije COVID-19, definisana je, između ostalog, obavezna pravilna upotreba zaštitnih maski zaposlenih (nošenje preko nosa i usta) tokom boravka na radnom mestu, uključujući i periode pauza - stoji na početku saopštenja Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ).

Kako dodaju, “zaključkom Kriznog štaba predloženo je uvođenje obaveze da roditelji/staratelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i na otvorenom u situacijama kada nije moguće obezbediti preporučenu socijalnu distancu (najmanje 1,5m).

- U skladu sa stručnim preporukama, u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, deca starija od dve godine, pri boravku na napred definisanim javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru bi trebalo da nose maske. Ova obaveza bi trebalo da se odnosi na vremenski ograničene aktivnosti, pod stalnim nadzorom roditelja kao što su korišćenje javnog gradskog prevoza, posete zdravstvenim ustanovama, tržnim centrima, prodavnicama... - dodaju nadležni.

Međutim, kako stoji u ovoj preporuci GZZJZ “kod dece u uslovima kolektivnog boravka u predškolskim ustanovama, mera nošenja maski se ne može u potpunosti pravilno primenjivati zbog vremenskog perioda koji deca provode u predškolskoj ustanovi i pojavu osećaja nelagode i iritacije, koje duže nošenje maske može izazvati, što može usloviti često dodirivanje i skidanje maske i povećati epidemiološke rizike, kao i zbog postojanja opasnosti od gušenja ili otežanog disanja, i organizacionih ograničenja koja podrazumevaju da jedan vaspitač brine o više dece”.

- Mišljenja smo da u kontrolisanim uslovima boravka u predškolskim ustanovama, u kojima se primenjuju propisane protivepidemijske mere, napred navedeni rizici povezani sa korišćenjem maski kod dece predstavljaju opravdane razloge da se deca izuzmu od obaveze nošenja maski tokom boravka u predškolskim ustanovama - poručili su iz GZZJZ.

Video: Dr Kon: Mora da se reši pitanje produženog boravka, deca maske uvek da imaju uz sebe

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iva

    Moje nece nositi masku u vrticu!

  • DARKO 100%

    Dajte deci zdravu ishranu i nebojte se,kad je dete u vrticu popilo kozije mleko,nikad, pije ono u prahu ili ono razvodnjeno,da dajete deci prorodno izvornu hranu bila bi ko celik zdrava

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima