≫ 

Radojičić: Epidemiološka slika je bolja, vreme je da razgovaramo o početku školske godine

"Roditeljima poručujem da ćemo se sigurno adekvatno pripremiti"

  • 12
Gradonacelnik Radojicic

Gradonacelnik Radojicic / Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je za Radio-televiziju Srbije da je vreme za razgovor o polasku u školu i da je epidemiološka slika poslednjih dana bolja, ali i istakao da je veoma važno da deca i školsko osoblje u potpunosti ispoštuju sve mere koje propisuje Кrizni štab.

Radojičić je istakao da je kvalitetno obrazovanje jedan od najvažnijih činilaca uspešnosti društva i naglasio da 1. septembra u prvi razred kreće 16.500 mališana.

Škola, učionica, razred, đaci, učiteljica

Foto ilustracija: Shutterstock

– Resorno Ministarstvo, Grad Beograd i ja kao gradonačelnik, daćemo sve od sebe da đaci imaju što bolje uslove za početak školske godine.

Epidemija će sigurno imati svoje fluktuacije, a zdravstveni sistem je pokazao da je fleksibilan i da može da se prilagodi različitim okolnostima.

Verujem da će obrazovni sistem biti organizovan na sličan način od 1. septembra. Roditeljima poručujem da ćemo se sigurno adekvatno pripremiti, kao i da ćemo sarađivati sa njima uoči početka nove školske godine.

Oni bi trebalo da razgovaraju sa decom o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, da im svojim primerom pokazuju kako da se štite, da nose maske i održavaju distancu.

- Кao dečiji lekar znam da će deca, ukoliko im se priđe na pravi način, sigurno dobro razumeti sve što im se kaže.

Veoma je značajno da deca nose maske u školi, da grupe dece budu manje, a da se akcenat bude na đacima koji pohađaju prva četiri razreda jer su najosetljiviji i zahtevaju najviše pažnje  – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, od početka epidemije na odeljenju pedijatrije bolnice „Dragiša Mišović“ lečeno je 298 mališana koji su se zarazili kovidom 19.

– U skladu sa globalnim podacima i trendovima, deca su starosna kategorija koja je najmanje pogođena virusom korona, budući da se procenat u odnosu na broj ukupno obolelih kreće između dva i tri.

Deca koja obole uglavnom imaju lakše kliničke slike, a čak i u slučajevima kada dođe do težih situacija, deca se brže oporavljaju od odraslih. U Tiršovoj smo do sada imali 30-ak slučajeva, dok se trenutno troje dece zaražene virusom korona leči u ovoj ustanovi.

Imamo nekoliko slučajeva kovid-pozitivnih pacijenata i u Institutu za majku i dete, ali se i tamo lečenje obavlja bez većih problema – zaključio je Radojičić.

Video: Brnabić: Prioritet je nalaženje rešenja za polazak u škole u septembru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Маки

    6. avgust 2020 | 21:20

    Нико није луд да иде у школу свашта

  • Oktobar

    6. avgust 2020 | 22:30

    Ce pokazati da li je ovaj eksperiment bio opravdan i kakve ce posledice biti...sacuvajte molim sve ove izjave strucnjaka, cisto da imamo ako bude potrebe pred Strazburom...ko ste bre vi da se igrate zivotima tudje dece?

  • Neko

    6. avgust 2020 | 22:23

    Deca imaju laksi oblik, a sta ako deca prenesu ukucanima pa zbog vasih glupih odluka ostanu sirocici. Sram vas bre bilo, hocete li smeti u oci da nas pogledate i preuzmete odgovornost za te glupe odluke?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA