Virus Zapadnog Nila nije izolovan kod komaraca na teritoriji Beograda

Prema nalazima laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ kod izlovljenih komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila

  • 0
Komarac

Foto: Pixabay

Nažalost, oprečnim informacijama koje javnosti plasira Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, sugrađani se zbunjuju, podiže se neosnovana panika i narušava ugled i poverenje u JKP „Gradska čistoća“ i rad stručnjaka Sektora ekologije i unapređenja životne sredine, koji sprovodi mere suzbijanja komaraca i analizu tih insekata na prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila na teritoriji grada Beograda.

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić, izrazio je zabrinutost zbog davanja oprečnih informacija javnosti, kao i nevericu u mogućnost da zaraženi komarci izbegavaju samo klopke koje „Čistoća“ postavlja širom Beograda.

- Malo je verovatno da u više od 290 klopki za izlovljavanje komaraca, koje na mesečnom nivou postavlja naš Sektor ekologije i unapređenja životne sredine, baš ni u jednoj ne pronađemo komarca zaraženog virusom Zapadnog Nila, već da ti komarci uđu samo u klopke Zavoda za biocide. Mi smo samo tokom jula testirali 9.650 izlovljenih komarac i ni u jednom nije izolovan virus. Apsolutno ne postoji razlog da se informacija o detektovanom virusu prećuti, ali se stiče utisak da nekom odgovara da kaže da je virus ipak registrovan. Nažalost, zbog toga trpe sugrađani, jer se netačnim informacijama unosi neosnovana panika, a dovoljno smo svi pod pritiskom zbog virusa korona, te nam dodatni strah nije na korist - istakao je Popadić i dodao:

- Iako smo apsolutno sigurni u naša laboratorijska testiranja, ipak želimo da stavimo tačku na oprečne informacije i zbog toga ćemo uzorke koje smo testirali tokom jula poslati na eksternu kontrolu u laboratoriju u Kraljevu, koja je referenta državna laboratorija za ispitivanje virusa i jedna od najboljih u Srbiji.

JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje

Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

Rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“, Milica Rajković, kaže da je to preduzeće na osnovu ugovora sa Gradom Beogradom ovlašćeno da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi posatvljajući klopke za komarce, svakodneno,više na različitih lokacija širom grada i u skladu sa rezultatima kontinuirano primenjuje najefikasnije mere za suzbijanje odraslih formi komaraca.

- U okviru monitoringa se rade analize komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila i parazita izazivača Malarije, kao i bakterija Leptospire i Borelije koje se izoluju iz uzoraka krpelja i glodara. Inače, laboratorija u okviru Sektora ekologije i unapređenja životne sredine radi real time PCR testiranje komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila metodom „in house“, koristeći sekvence specifične za taj virus, a dobijene od referentne laboratorije za Evropu, koja se nalazi u Teramu, Italija - rekla je Rajkovićeva i dodala da Sektor konstantno prati i situaciju u Evropi.

JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje

Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

- Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, vidimo da su rezervoari virusa Zapadnog Nila mirni. Prema njihovim podacima u okruženju naše zemlje još uvek nema pojave virusa u pticama i konjima. Inače, mi očekujemo da se situacija promeni i da se zaraženi komarci u narednom periodu pojave, zbog čega smo u pripravnosti, ali ih do sada nismo registrovali. Ukoliko se rezultati promene odmah ćemo o tome obavestiti javnost i dati sve potrebne preporuke, jer nam je zdravlje ljudi na prvom mestu - objasnila je Rajovićeva i podsetila da je pored aktivnih rezervoara za aktivaciju virusa kod komaraca potrebno da spoljna temperatura pet dana u kontinuitetu bude oko 30 stepeni Celzijusa.

Na osnovu stalnog monitoringa koji se sprovodi na svim opštinama, kao i po prijavama sugrađana, zahvaljujući merama koje JKP „Gradska čistoća“ sprovodi svakodnevno, broj komaraca je u znatnom padu na gotovo svim lokacijama u Beogradu. Komarci su do sada tretirani uređajima sa zemlje i reka, ali i, pomoću avijacije, iz vazduha. Iako, do sada nije izolovan virus Zapadnog Nila, JKP „Gradska čistoća“ nastavlja sa svakodnevnim tretmanima komaraca sa zemlje, ali je avijacija u pripravnosti i ukoliko se ponovo ukaže potreba ona će biti angažovana.

Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800–000807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA