Kod komaraca u Beogradu nije izolovan virus Zapadnog Nila

"Mi smo samo tokom jula testirali 9.650 izlovljenih komaraca i ni u jednom nije izolovan virus"

  • 0
Komarac Komarac / Foto: Pixabay

Prema nalazima laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine kod komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila, saopštila je danas Gradska čistoća.

Kako se navodi, oprečnim informacijama koje javnosti plasira Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, ukazujući "da je virus registrovan", sugrađani se zbunjuju, stvara se panika bez razloga i narušava ugled i poverenje u Gradsku čistoću, kao i rad stručnjaka Sektora ekologije i unapređenja životne sredine, koji sprovodi mere suzbijanja komaraca.

Direktor Gradske čistoće Marko Popadić je izrazio zabrinutost zbog plasiranja takvih informacija, kao i nevericu u "mogućnost da zaraženi komarci izbegavaju samo klopke koje Čistoća postavlja širom Beograda".

- Malo je verovatno da u više od 290 klopki za izlovljavanje komaraca, koje na mesečnom nivou postavlja naš Sektor ekologije i unapređenja životne sredine, baš ni u jednoj ne pronađemo komarca zaraženog virusom Zapadnog Nila, već da ti komarci uđu samo u klopke Zavoda za biocide. Mi smo samo tokom jula testirali 9.650 izlovljenih komaraca i ni u jednom nije izolovan virus - naveo je Popadić.

On je istakao da apsolutno ne postoji razlog da se informacija o otkrivenom virusu prećuti, te dodao da se stiče utisak da nekom odgovara da kaže da je virus ipak registrovan.

- Nažalost, zbog toga trpe sugradjani, jer se netačnim informacijama unosi neosnovana panika. Iako smo apsolutno sigurni u naša laboratorijska testiranja, ipak želimo da stavimo tačku na oprečne informacije i zbog toga ćemo uzorke koje smo testirali tokom jula poslati na eksternu kontrolu u laboratoriju u Kraljevu, koja je referenta državna laboratorija za ispitivanje virusa i jedna od najboljih u Srbiji - istakao je Popadić.

Rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće Milica Rajković kaže da je to preduzeće na osnovu ugovora sa Gradom Beogradom ovlašćeno da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi postavljajući klopke za komarce, svakodnevno, na više različitih lokacija širom grada.

Komarac Komarac / Foto: Pixabay

- Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, vidimo da su rezervoari virusa Zapadnog Nila mirni. Prema njihovim podacima u okruženju naše zemlje još uvek nema pojave virusa u pticama i konjima. Ukoliko se rezultati promene odmah ćemo o tome obavestiti javnost i dati sve potrebne preporuke - rekla je Rajković.

Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000807 ili putem adrese ekologija@gradskacistoca.rs.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA