Inicijativa da ulice u Beogradu dobiju imena po doktorima Džodiću i Markoviću, preminulim od korone

Obojica stručnjaka su nas nedavno napustila

  • 11
Lekari, Radan Džodić,Dragan Marković

Foto: stetoskop.info, Youtube//televizija Hram

Lekarska komora Srbije uputila je predlog Skupštini Grada Beograda, Komisiji za spomenike i nazive trgova, da ulicama u Beogradu budu dodeljena imena po našim cenjenim lekarima koji su svoj život posvetili lečenju pacijenata i obrazovanju mladih kolega, prof. dr Radanu Džodiću, svetski priznatom onkološkom hirurgu i po prof. dr Draganu Markoviću, istaknutom vaskularnom hirurgu.

Prof. dr Džodić i prof. dr Marković jedni su od lekara koji su izgubili bitku sa korona virusom.

Prof. dr Radan Džodić preminuo je 21. juna 2020. godine u 68. godini života od posledica korona virusa. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Rođen je 1952. godine na Goliji. Medicinski fakultet završio je 1978. godine, a redovni profesor onkološke hirurgije postao je 2005. godine. Od 2009. godine bio je šef poslediplomske Katedre za onkologiju.

Radan Džodić

Foto: zdravlje.gov.rs

Na Evropskoj školi onkologije izabran je 2017. godine za profesora hirurgije raka dojke, melanoma i hirurgije glave i vrata. Predavao je po pozivu na više univerziteta u Francuskoj, Japanu, Rusiji, Grčkoj, Italiji, Kazahstanu, Hrvatskoj, Kini, Rumuniji i drugim univerzitetskim centrima u svetu.

Bio je potpredsednik Svetske federacije onkoloških hiruških udruženja, a objavio je oko dvesta radova u domaćim i stranim časopisima. Usavršavao se u Francuskoj i Japanu, a tokom svog radnog veka uradio je više od 10.000 operacija.

Za svoj dugogodišnji i svestrani naučni, stručni i nastavni rad je dobio mnoga priznanja, domaća i strana. Dobitnik je, pored ostalih priznanja, i Nagrade grada Beograda za medicinu, priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“, Ordena Viteza akademske palme i Ordena Oficira reda Akademske palme Republike Francuske, Zlatne medalje Evroazijskog kongresa za tumore glave i vrata u Kazahstanu, kao i Hipokratove nagrade Američkog biografskog instituta.

Prof. dr Dragan Marković preminuo je 16. aprila 2020. godine u 63. godini života od posledica korona virusa. Bio je specijalista opšte hirurgije sa subspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije. Višegodišnje radno iskustvo stekao je radom u privatnim i državnim ustanovama.

Prof. dr Dragan Marković

Foto: stetoskop.info

Bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu na katedri hirurgije, a radio je kao načelnik ambulantno-polikliničkog odeljenja sa kabinetom za ultrasonografsku dijagnostiku u Kliničkom centru Srbije.

Bio je predavač iz oblasti vaskularne hirurgije na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, a bavio se i pedagoškim radom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    8. avgust 2020 | 12:13

    Minimalan doprinos je ime ulice sa obzirom koliko je doktor Dragan Marković uvek nesebično pomagao drugima. Veliki čovek i veliki humanista.

  • Stanija

    8. avgust 2020 | 14:57

    Srpske veličine,lekarčine !

  • S .M .

    8. avgust 2020 | 14:49

    Bravo za Lekarsku komoru. Kakve ljudske gromade su u pitanju ova dva lekara . Dižu se spomenici kojekakvim estradnim zabavljačima (postujem i njih ). Evo danas glavna vest Dragana Mirkovic nema prevoz iz Montekarla pa mora da ostane tamo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA