≫ 

"Oko sokolovo" od danas piše kazne, nema više opomena: Kraj bahatom i nepropisnom parkiranju

Samo vozila sa posebnim dozvolama neće biti sankcionisana

  • 48
Oko sokolovo, vozila, Komunalna milicija, policija

Foto: Promo

"Oko sokolovo”, instaliran na 18 “rendž rovera” Komunalne milicije, danas počinje da piše kazne nepropisno parkiranim vozila. 

18 sajber vozila, nadgledaće 93 najkritičnije ulice, uglavnom u centru Beograda i na Novom Beogradu.  Snimaće nepropisno parkirane automobile na saobraćajnicama, u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, mestima koja su rezervisana za osobe za invaliditetom, na trotoarima...

Kako je ranije objasnio načelnik Komunalne policije Ivan Divac, "Oko sokolovo" vidi sve što je 360 stepeni oko vozila. 

- Kad  fotografiše vozilo, automatski registruje da li je ono regularno parkirano ili nepropisno, bahato, na šinama, žutoj traci, zelenoj površini. Kamera u vozilu prepoznaje da li u automobilu sedi vozač ili ne. Ukoliko su u automobilu uključena sva četiri migavca, a vozač sedi u vozilu, neće biti sankcije. Ako vozača nema u vozilu, platiće kaznu - objasnio je Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije.

Ova vozila će biti na ulicama mogu da registruje od 1.500 do 2.000 prekršaja nepropisnog parkiranja samo u toku jednog sata.

Kazne koje će slati vozačima koji su se nepropisno parkirali iznosiće od 5.000 d 25.000 dinara, a najveću će  dobiti oni koji vozilo budu parkirali na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na tramvajskim šinama i na zelenim površinama. Najblažu kaznu od 5.000 dinara platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

Nesavesni vozači kazne će dobijati na kućnu adresu, i imaće rok od osam dana Komunalnoj miliciji dostavi podatke o tome ko je upravljao vozilom i, ako to dokaže, onda će prekršajni nalog dobiti osoba koja je upravljala vozilom.

Samo vozila sa posebnim dozvolama neće biti sankcionisana

- Sekretarijat za saobraćaj izdaje posebne dozvole određenim službama koje mogu da se zaustavljaju: taksi vozila, dostavna vozila, vozila javnog gradskog prevoza, vozila gradskih službi koje vrše hitne intervencije. Ta vozila biće uneta u sistem i neće biti sankcionisana – rekao je Divac.

- U proseku, na dnevnom nivou uočeno je između 1.200 do 1.300 vozila u 93 centralne ulice kojima se kretalo vozilo sa sistemom „Oko sokolovo”, a od danas ćemo imati preciznije podatke jer počinje slanje obaveštenja o zatečenim vozilima sa uputstvom kako da se uplati prekršajni nalog – dodao je za TV Prva.

On je podsetio da ovaj sistem pokriva 93 gradske ulice čiji je spisak istaknut na sajtu Grada Beograda, u delu Komunalne milicije, ali i da je svaka pojedinačna ulica označena posebnim znakom. Među njima su Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska, Francuska, Nemanjina, Kralja Milana, Makenzijeva, Bulevar Zorana Đinđića, Španskih boraca, Antifašističke borbe, Glavna i

druge.

I pored ulica koje su u sistemu „Oko sokolovo”, patrole Komunalne milicije rade svoj posao u celom gradu i sve što ometa redovno obavljanje saobraćaja biće sankcionisano.

Video: Goran Vesić: Oko sokolovo novo oružje u borbi protiv bahatog parkiranja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    10. avgust 2020 | 09:29

    A šta ako posle ovoga skoči broj obolelih od korone? Priča se da ova vozila ustvari zrače pluća. Može li neko da proveri?

  • Nena

    10. avgust 2020 | 10:34

    Alo bre dokle vise maltretirate ovaj narod sram vas koga ce te da kaz javate i izivljavate

  • balkanski špijun

    10. avgust 2020 | 09:41

    Koliko sam shvatio, i dalje ce npr. u Beogradskoj, kod brze hrane, bahati smeti da stanu i prave guzvu, ako ih je dvoje, jedan kupuje hranu, a drugi je u autu sa upaljena sva cetiri migavca?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA