≫ 

Šta je istina o rekonstrukciji na Trgu Republike i postavljanju šina od Slavije do Kalemegdana?

Pojedini mediji preneli su danas navodnu vest da će se kocke na Trgu Republike ponovo dizati

  • 2
Minibus Foto: M. Beljan

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda najoštrije demantuje pisanje dnevnog lista Politika da će se u narednih 12 meseci početi sa postavljanjem tramvajskih šina na liniji 1 koja će ići od Slavije do Kalemegdana.

- Žao nam je što ugledan list kao što je Politika svoj tekst bazira na “izvoru iz Direkcije” a ne na zvaničnim izjava koje uvek možete da dobijete. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda raspisala je konkurs za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove - piše u saopštenju Direkcije.

Kako kažu, predmet konkursne dokumentacije je izrada idejnog rešenja, idejnog projekta i projekta za izvođenje sa planom preventivnih mera za proširenje pešačke zone Knez Mihailove.

- To obuhvata uređenje Vasine i Uzun Mirkove ulice, dela Ulice kralja Petra i Akademskog trga. U tehničku dokumentaciju će se ugraditi i ranije usvojeno idejno rešenje tramvaja duž poteza Slavija – Kalemegdan, a ukoliko bude potrebno, u skladu sa rezultatima arheoloških istraživanja na Studentskom trgu, tehnička dokumentacija će biti proširena - pojašnjavaju.

- Kako je rok za izradu ove dokumentacije 290 dana od trenutka uvodjenja izvođača u posao. To praktično znači da je nemoguće da radovi kako je Politika najavila počnu 12 meseci. Jer pre nego što počnu radovi, neophodno je završiti arheološka istraživanja na Studentskom trgu, prva koja plaća Beograd u poslednjih 30 godina, a potom i izgraditi garažu. Pored toga, da bi se pustio tramvaj kroz centar grada neophodno ie izgraditi tunel od Karađorđeve do Bulevara despota Stefana koji će smanjiti saobraćaj u centru grada za 14 odsto - dodaje se u saopštenju.

Ukoliko bi se zaista postavljale šine od Slavije do Kalemegdana, to bi značilo da opet moraju da se podižu kocke na Trgu Rapublike. Rekonstrukcija Trga trajala je od leta 2018. do leta 2019. godine.

Video: Blokirani radovi u centru Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    10. avgust 2020 | 15:01

    To znači da je Politika u pravu, ali su promašili datum?

  • Radodrag

    10. avgust 2020 | 17:07

    Kada će proraditi tramvaj na Dorćolu? Probili ste sve rokove. Bez penala i kazni za odgovorne to ne bi smelo proći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA