≫ 

Otkrivamo da li će komšije znati da ste ih vi prijavili za glasnu muziku i kakva ih kazna čeka

Odgovaramo na pitanja ko je nadležan za održavanje reda i za nadzor, šta se pod redom podrazumeva, na koje je sve načine moguće narušiti nečiji mir i na "koliko" mira ima pravo

  • 63
Komsije, komsija, glasna muzika, buka, prijava, spavanje

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ukoliko se dešava da u svom stanu slušate muziku iz komšijskog, da vam ne prija i da želite da tome stanete na kraj, otkrivamo kome treba da se obratite i na koji vam način mogu pomoći. Zatim, da li morate znati odakle zvuk tačno dopire, da li morate dati svoje lične podatke, te da li bi to dalje moglo ugroziti komšijske odnose. Pitali smo i na koji se način sankcioniše takvo ponašnje i da li postoji mogućnost opomene.

Stanovnici Beograda ne mogu okrenuti 192 u ovoj situaciji, jer MUP nije nadležan za to. U ovom gradu time se bave komunalna milicija - održavanjem komunalnog reda i obezbeđivanjem poštovanja kućnog reda u stambenim zgradama - i komunalna inspekcija koja vrši nadzor nad primenom Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama.

Prema toj odluci pod kućnim redom podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, zatim korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi.

Radnik kosi travu, košenje trave

Foto: Shutterstock

Njome se takođe određuju uslovi pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade.

Postoji vreme odmora koje stanari moraju poštovati, a glasna muzika nije jedino što može narušiti mir.

Vreme odmora 11 sati radnim danom, subotom 14, nedeljom, 16

 

- Radnim danima u vremenu od 16 do 18 i od 22 do 7 časova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14 do 18 časova i od 22 do 8 časova subotom i 10 časova nedeljom, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi - saopštili su iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Dalje su naveli da se vreme odmora mora poštovati i pri korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade, te da se to odnosi na kosačice, motorne testere i slično.

U slučaju porodičnih slavlja i drugih okupljanja, a najkasnije dva dana ranije, stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od 1 čas posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi - naveli su.

Narušavanje mira u zgradi zabranjeno je čak i vikom, trčanjem, koriščenjem kućnih aparata...

kolač, čokoladni, mikser

Foto: Pixabay

- U korišćenju posebnih delova zgrade, a naročito u vreme odmora, zabranjeno je: vikom, trčanjem, skakanjem i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi, kao i korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade - naveli su nadležni.

Kazne novčane

 

Za nepoštovanje ovih mera zaprećene su novčane kazne.

- Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao stanar ako ne postupa u skladu sa navedenim odredbama pomenute odluke. Za navedeni prekršaj, kazniće se pravno lice kao stanar novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara - naveli su bez podatka o tome da li se prijavljeni može samo opomenuti.

Ipak, naglasili su da komunalna milicija primenjuje svoja ovlašćenja u slučajevima kada se na licu mesta zatekne kršenje odredaba navedene odluke. Sa druge strane, ukazali su i na mogućnost prijavljivanja slučaja i komunalnoj inspekciji svoje gradske opštine, koja bi utvrdila činjenično stanje, dakle, saslušala druge stanare, druga zainteresovana lica ili upravnika Stambene zajednice, i preduzela mere iz okvira svoje nadležnosti.

VANREDNO STANJE REDOVI KORONA RED ISPRED MESARE NA BAJLONIJEVOJ PIJACI

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Prijave za postupanje suprotno odredbama navedene odluke, građani mogu uputiti Komunalnoj miliciji grada Beograda u momentu narušavanja kućnog reda, pozivanjem brojeva telefona Beokom servisa 0800/110011 ili 011/3090007 - rekli su nam ističući da će mere biti preduzete u odnosu na zatečeno stanje.

Šta u slučaju da ne znate odakle dopire buka

 

Iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije odgovorili su nam da je potrebno navesti što precizniju lokaciju, dok lice koje podnosi projavu nije u obavezi da ostavi svoje podatke, što u slučaju da ste iscrpili mogućnost usmene privatne molbe da se muzika utiša ili da tu mogućnost niste ni imali, jer niste uspeli da locirate odakle buka dopire, onaj koga prijavite, ni sami mu ne znajući adresu, ne mora saznati da ste to baš vi učinili.

Video: Protiv pijaniste Vladimira Aćimovića podneta prekršajna prijava zbog klavira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пера

    19. septembar 2020 | 20:23

    Ипак ово је Балкан покушајте да слушате гласно музику у било којој цивилизованој држави Европе и видећете резултат који се неће свидети вашем џепу,поновите исто дело неће вам се свидети много,много више,дакле да резимирам сви би у Европу,али да останемо Балканци,е не може бато.

  • 🌼🌸🌻

    19. septembar 2020 | 19:54

    Ma vazi... Zika prijavi Miku za glasnu muziku,a Miki radi rodjak,drugar...u kom.policiji... I eto tako Mika sazna ko ga je od komsija prijavio... Pa onda krenu pretnje,.... Ej ovo je banana drzava

  • Tanja

    20. septembar 2020 | 10:38

    Ovaj zakon je mrtvo slovo na papiru. Imam komsije iznad koji me svaki dan urnisu. Vikanje, skakanje, lupanje, bacanje stvari. Deca im trce po kuci u cipelama, voze automobile po parketu, lupaju, skacu. inace su bahati i nemaju obzira ni prema kome. Komunalne policija ne ulazi u stanove onog ko je prijavio buku, samo ih zanima da li se cuje u hodniku. I to samo u vreme kucnog mira. Upućuju na komunalnu inspekciju, a inspekcija na komunalnu policiju i tako u krug. Znaci neko moze da te urnise i ne mozes nista. Jedino da uzmes zakon u svoje ruke i resis problem na svoj način. Ne znam cemu sluzi komunalna policija, osim da bije babe preprodavce po pijacama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA