Bučni život stanara iz Bloka 30: "Živimo u Bulevaru umetnosti, a svako veče trpimo vašar"

Stanovnici Bulevara umetnosti na Novom Beogradu, svake večeri vode rat sa obližnjim kafićem, zbog užasne buke

  • 48

Iako je Beograd u svetu poznat kao jedna od prestonica noćnog života Evrope, ovaj epitet najmanje prija njegovim stanovnicima. Pojava sve većeg broja kafića i klubova, iako privlači turiste širom sveta, sve česće prikazuje problem "s druge strane medalje" - buku.

Najveću sa buku već decenijama trpe stanovnici centralnih opština, kao i delova grada u blizini Dunava i Save, mahom zbog splavova. Pre nekoliko godina buka se proširila i na Novi Beograd i Zemun. Koliko ona utiče na kvalitet života pokušali su da nam predstave stanovnici Bulevara umetnosti u Bloku 30 na Novom Beogradu, koji su već nekoliko meseci primorani da svakodnevno podnose "izrazito glasnu muziku što do kasnih sati tutnji iz obližnjeg lokala".

- Od samoh završetka vanrednog stanja u našem bloku ne može da se spava. Novootvoreni kafić "Dolly bell" svake večeri pravi svirke narodne muzike u bašti lokala, koje su najpre trajale do 23 sata, a sada, nakon produžetka radnog vremena, traju do jedan sat posle ponoći. Buka je tolika da svi moramo da spavamo sa zatvorenim prozorima i navučenim roletnama u sred leta. U bloku ima mnogo porodica s decom, kao i starih i bolesnih ljudi, koji zbog vašarskog repertoara dotičnog kafića, ne mogu da se odmore - priča Predrag Vujović, jedan od revoltiranih stanara.

Problem sa bukom Stanari svake noći trpe buku iz obližnjieg kafića, Foto: Telegraf

Za rešavanje ovog problema, stanari su se obraćali svim nadležnim institucijama, od MUP- a, komunalne policije, pa do opštine i gradske uprave. Na njihove molbe, ostali su nemi.

- Svako veče neko od stanara prijavljuje buku policijskoj stanici, koja se, verovali ili ne, nalazi samo nekoliko metara od bučnog kafića. Oni kažu da će izaći na teren, onda se buka malo stiša, ali sledeće večeri je opet isto. Komunalna policija nam kaže da nije nadležna za buku koja se emituje van stambenog objekta, a opština Novi Beograd, takođe komšijska zgrada "Dolly Bell" - u, prebacuje nadležnost na policiju. I dok se vrtimo u tom vrrzinom kolu birokratije, počeli smo da se osećamo kao zatočenici u sopstvenim domovima - iskren je stanar Bulevara umetnosti, Uroš Mitrović, navodeći da se ime ulice u kojoj živi već neko vreme ne podudara sa atomosferom svakodnevnog života:

- Muzika koju puštaju iz tog lokala, nema nikakve veze sa umetnošću. To je jedna vašarska atmosfera, gde se pevači nadvikuju sa pijanim gostima i obrnuto. Da je muzika drugačijeg žanra, ili makar umerene jačine, mi zaista ne bismo pravili problem. I ja sam mlad čovek i volim glasnu muziku, ali ovo je van granica zdravog razuma i opšte kulture.

Mirjana Trifunović  je majka dvoje dece, čiji je kvalitet života već tri godine, kako ona kaže, daleko od normalnog i zdravog.

- Pre tri godine ispred naše zgrade se otvorio jedan lokal, koji je svako veče puštao glasnu muziku do kasnih sati. Nakon mnogih uloženih žalbi, pozvali smo čak i laboratoriju za merenje zvuka, koja nam je u stanu, sa zatvorenim prozorima, izmerila neprimerenu buku. Dotični kafić je smanjio muziku do određenih sati i neko vreme smo bili mirni. Onda se otvorio "Dolly bell" i naše muke su se udvostručile. Moja deca ne mogu da zaspe do jedan sat ujutru, onda se bude za nervozna za školu, onda dolazi do čestih svađa. I tako svaki dan, u krug. Pitamo se samo ima li kraja? - zabrinuta je ona.

Kako nisu dobili nikakvu zaštitu od državnih organa, stanari Bloka 30 počeli su sami da prikupljaju dokaze o buci koju trpe. Pomoću aplikacija za merenje zvuka, uspeli su da izmere buku i do 57 decibela, sa zatvorenim prozorima. Ni ovaj podatak nije probudio nadležne organe, kao ni sprečio vlasnike lokala "Dolly bell" da smanje muziku.

Problem sa bukom Vlasnici kafića "Dolly bell" tvrde da ne krše nikakav zakon, Foto: Telegraf

Ekipa "Telegrafa" posetila je ovaj novobeogradski lokal u potrazi za rešenjem problema nezadovoljnih stanara. Ipak, naišli smo samo na još veći paradoks.

- Zbog brojnih pritužbi stanara obavili smo merenje nivoa buke kako u lokalu, tako i u jednom od obližnjih stambenih objekata. Ustanovljeno je da se iz našeg lokala emituje dozvoljena jačina muzike od 82,4 decibela, to jest, 32,6 decibela je ta jačina u sobi stanara. Smatram da ne kršimo nijedan zakon, niti bilo koga ugrožavamo, već su stanari pomalo razmaženi. Uprkos tome, planiramo da im izađemo u susret i smanjimo radno vreme na 23.30 sati - navodi Aleksandar Rnjak, suvlasnik kafića "Dolly bell".

Pa ipak, iako je bilo obećanja, pa i nekolicina mirnijih večeri, do kompromsa između stanara i vlasnika još uvek nije došlo. Ostaje pitanje: Da li su i u drugim prestonicama zabave, kao i u Beogradu, stanari prinuđeni da trpe buku, zarad nečijeg provoda, ili je to, pak na bilo koji način regulisano zakonom.

Odgovori nadležnih institucija: nepotpuni ili izostali 

Zašto se stanari Bloka 30, vrte u "vrzinom kolu" birokratije i institucija, koji ne nalaze način da im reše problem buke, pokušali smo da saznamo od nadležnih organa.

Prvo smo zakucali na vrata MUP- a, ali čak nakon punih sedam dana, nismo dobili odgovor od ove instutucije. Tako je odgovor, zašto policijska stanica na Novom Beogradu, koja se nalazi u neposrednoj blizini kafića "Dolly bell" ne utiče na sprečavanje buke, izostao.

Slično pitanje postavili smo i opštini Novi Beograd. Iako komšije kažu da si prijavile slučaj, iz opštine navode: "Komunalna inspekcija opštine Novi Beograd nije do sada primila prijave za nepoštovanje radnog vremena i buku iz objekta Dolly Bell, a i da nam ih građani podnesu, opštinska komunalna inspekcija, nažalost, nije nadležna u ovakvim slučajevima."

Problem sa bukom Stanari se nadaju skorašnjem zoniranju grada, Foto: Telegraf

Zašto komunalna policija nije u mogućnosti da reaguje na probleme stanara, objasnio nam je durektor Komunalne policje, Ivan Divac.

- Ukoliko kafići ne krše nikakav zakon, komunalna policija nema osnova za izlazak na teren i ovlašćenje da meri buku. Vlasnici kafića, tako koriste rupu u zakonu, da puštaju glasnu muziku. Ukoliko, kojim slučajem oni prekorače propisano radno vreme od jedan sat posle ponoći, naša nadležnost je da izađemo na teren i sankcionišemo ih - navodi Divac.

Od sledeće godine, zoniranje buke u celom gradu

Kako je buka, poslednjih godina, postala gorući problem prestonice, kao jedno od rešenja izdvojilo se: zoniranje buke. Najzaslužnija za podnošenje ovog predloga u Gradskoj skupštini je sekretarka životne sredine Ivana Vilotijević.

- Naš sekretarijat svakodnevno dobija prijave građana zbog učestale buke iz kafića, restorana i klubova. Najviše prijava imamo iz centra grada, a odmah iza je Novi Beograd. Zakon o buci, koji bi zaštitio stanare, ušao je u proveduru i trebalo bi da se do januara 2021. usvoji. Nakon toga tačno će se znati u kojim zonama može da se emituje koji nivo buke. Što se tiče usko naseljenih delova grada, kakav je i Bulevar umetnosti, nivo buke tokom dana moći će da iznosi najviše 50 decibela tokom dana i 45 decibela tokom noći. Do tada, stanari će morati da podnose prijave Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, ili ekološkoj inspekciji, a mi dalje reagujemo i pritiskamo Sekretarijat za inspekcijske poslove da izađu na teren i izvrše merenje buke - kaže Vilotijević za Telegraf.

(I. Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apachy

    16. septembar 2020 | 22:49

    Pre neki dan ste pisali o momku koji svira klavir i popio je kaznu u kratkom roku. Zakljucak-nema ledja a ni para da podmiti.

  • True

    16. septembar 2020 | 23:27

    Bilo bi zanimljivo saznati ko je vlasnik tog opskurnog mesta originalnog imena i repertoara. To bi nam sve reklo. Grad se silno poseljacio poslednje dve decenije. Nikad i nije bio bog zna koliko naseljen ljudim naviklim na urbanu kulturu ali je sada bas haos. To je vidljivo na svakom koraku.

  • Goks

    16. septembar 2020 | 23:47

    Tako je i kod Studenskog grada, kazu u policiji grad je dozvolio kaficima da mogu da prave buku do jedan sat iza ponoći, tako je rekla gradska skupština!? Znaci narode nema spavanja, ko te pita ima da trpis, pa dokle bre???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA