Uhvatili ga kako juri Novim Beogradom sa detetom na prednjem sedištu, a izgovor mu je bio apsurdan

- Eto, sad moram da platim 5.000 dinara - neki su od komentara kažnjenih vozača

  • 51

"Zaneo sam se, misli su mi odlutale", "Pa to je samo 18 kilometara na sat više" i "Ne znam šta mi bi", načini su na koje su vozači automobila pokušali da se opravdaju pred policijom koja ih je danas u Vojvođanskoj ulici na Novom Beogradu zaustavljala zbog prekoračenja brzine saobraćaja.

Ekipa portala Telegraf.rs provela je deo dana sa policijskom patrolom koja od 16. septembra vrši pojačanu kontrolu saobraćaja koja će biti usmerena na smanjenje saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, a pripadnici MUP su u ovom delu Beograda za sat i po vremena zaustavili 5 automobila zbog prekoračenja brzine.

Preznojavanje, snebivanje, blaga zbunjenost, pokušaj da se opravdaju i na kraju priznavanje krivice - proces je koji bi se najgrublje mogao opisati, a koji je primećen kod gotovo svakog prekršioca. Kako čujemo od policajaca, vozači se uglavnom ne ljute na njih, i iako teška srca, na kraju sami priznaju da su krivi.

Saobraćajna policija Saobraćajni policajac zaustavlja vozilo zbog prekoračenja brzine, Foto: Marko Jovanović

- Kriv sam, pogrešio sam, nema izgovora - kaže nam jedan od vozača koji živi u blizini mesta gde je zaustavljen, a koji je vozio 76 km na sat iako je na tom delu puta dozvoljeno 50.

Kaže da "sve zna" - i da patrola bude tu često, i da nije smeo to da uradi zbog bezbednosti u saobraćaju, ali da, eto, ne zna šta mu bi.

- Prešao sam u treću traku i tu shvatio šta sam uradio. Godinama mi nije napisana nijedna kazna, ali šta ću sad. Uvek sam vozio savesno i odgovorno, živim tu blizu - govori nam gestikulirajući rukama gde stanuje, i dodaje: "Neka, ovo mi je opomena za sledeći put".

Prekoračenje brzine s decom u kolima

Sličnu reakciju imao je i drugi vozač novosadskih registracija, koji nije bio sam u kolima - na prednjem sedištu vozio je dete staro oko 12 godina.

- Zaneo sam se, odlutale mi misli... Ne znam šta drugo da kažem. Ne žurim, idemo tu do neke firme, nismo odavde, kao što vidite, iz Novog Sada smo, ja ne poznajem ovaj kraj, evo, navigaciju imam uključenu... - objašnjava drugi koji je prekoračio brzinu skoro duplo od dozvoljene - vozio je 92 km/h.

Dok smo bili sa njima na terenu, saobraćajna policija zaustavila je još jednog vozača koji nije želeo da daje bilo kakve izjave, a koji je takođe, na zadnjem sedištu automobila, vozio devojčicu, pretpostavlja se, svoju ćerkicu.

Muškarac srednjih godina sa detetom u kolima vozio je 70 kilometara na sat, umesto dozvoljenih 50.

"Samo" 18 kilometara na sat više

A bilo je i onih kojima gotovo da nije bilo jasno zašto su zaustavljeni, te čak nisu imali ni potrebu da pokušaju da se opravdaju, iako su vozili 68 kilometara na sat.

- Zašto sam vozio 18 kilometara na sat više od dozvoljenog? To me pitate? Pa nisam vozio 100 više, nego 18 - rekao nam je još jedan vozač koji se nije pridržavao propisanih mera u saobraćaju.

On je, kako nam je rekao, samo želeo što pre da ode sa mesta gde je zaustavljen, priznajući da nigde nije žurio. Ipak, na kraju je samo dodao: "Eto, sad moram da platim 5.000 dinara".

Od podneva do 13.30, na ovoj lokaciji zaustavljeno je 5 vozača koja su prekršila dozvoljenu brzinu kretanja, a ono što smo primetili je da su svi bili muškarci srednjih godina. U tom periodu nijedna žena nije prekoračila brzinu.

Podsetimo, tokom akcije koja će trajati do 22. septembra, pripadnici saobraćajne policije poseban akcenat stavljaju na kontrolu brzine, alkoholisanosti, kao i kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa.

Ova međunarodna akcija pod nazivom "ROADPOL dani bezbednosti" počela je juče u svim država koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tosa

    17. septembar 2020 | 22:48

    A sta je kazna za nekoga ko vozi bez vozacke koja je trajno oduzeta ,drogiran,pijan i sa prekoracenjem oko 100 km/h kao sto je samo jedan slucaj sa Darkom Lazicem. Sta sa tim????

  • Ma

    17. septembar 2020 | 21:33

    Udri vozače zbog +10-15km/h kad već ne smete da dirate crne limuzine i džipove za +100km/h, tu žmurite, čvrsto stiskate oči...

  • Mikica

    17. septembar 2020 | 21:55

    Tri dana ne radi semafir na velikoj raskrsnici Pozeske i Trgovacke,u ta tri dana dve saobracajke,policija stoji od raskrsnice 5 metara i kontrolise pojas i telefon,pune budzet umesto da regulise raskrsnicu i mozda spasi nekog neke stete ili zivot,tuga drzavo,tuga....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA