≫ 

Vesić reagovao na prilog AFP: Ispuštamo kanalizaciju u reke, ali gradimo fabriku za prečišćavanje

"Beograd rešava ovaj veliki i civilizacijski problem"

  • 4
BEOGRAD CLOUDADA VESIC Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je francuska agencija AFP potpuno u pravu kada kaže da je Beograd jedini veliki grad u Evropi koji ispušta fekalnu kanalizaciju bez prerade u svoje reke Savu i Dunav, ali i da bi tako i dalje bilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao memorandum o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, piše Tanjug.

Vesić je to objavio na svom Fejsbuku reagujući na prilog francuske agencije u kojem se kaže da Beograd nema sistem za tretman otpadnih voda i da sirovu kanalizaciju izbacuje u Dunav, drugu po veličini reku u Evropi.

On je istakao da su Zagreb, Ljubljana i Budimpešta rešavali ovaj problem pre više decenija i upitao se zašto to nije uradila tadašnja vlast u Srbiji i Beogradu.

- Ðilas i Tadić nisu znali da se izlivaju otpadne vode u naše reke. Naravno da jesu, ali ih to nije interesovalo. Dok su drugi gradovi rešavali ovaj civilizacijski problem u Beogradu su ćutali. Zato sada to rešava naša vlast. U tome je razlika između njih i nas - napisao je Vesić.

Vesić je na svom Fejsbuku napisao da kanalizacija Beograda ima oko sto direktnih izliva iz kojih se u naše dve reke izliju godišnje fekalne vode zapremine 60 hiljada olimpijskih bazena, ali i da će ove jeseni početi izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda.

- To je prva faza ove fabrike, dok će u drugoj fazi ona koštati oko 500 miliona evra, jer će imati spalionicu za mulj. Ova fabrika pokriva teritoriju na kojoj živi 1,5 miliona ljudi i kada bude počela da radi ukinućemo 80 od 100 direktnih izliva kanalizacije - napisao je on.

Vesić je dodao da se pored toga projektuju još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i Vinči, a da sledećeg proleća uz izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava počinje izgradnja postrojenja za predadu otpadnih voda.

- Znači Beograd rešava ovaj veliki i civilizacijski problem. Sami, bez sredstava EU, bez donacija, od naših para - rekao je Vesić i zapitao se kako niko iz pređašnje vlasti nije želeo da rešava problem otpadnih voda.

Video: Vesić: Poštuju se mere, za sad nijedna kazna za maske u prevozu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej bre

    17. septembar 2020 | 23:19

    Pa na svaka 3 sata daje čovek neku izjavu,daj postedi nas bar jedan dan

  • Lord

    17. septembar 2020 | 22:57

    Ahaha,jos da ovaj glupavi narod poveruje u to.Tako je jos Maja Gojkovic kobagajagi to isto radila u N.Sadu,dok je bila gradonacelnica,i svi posle nje,lova potrosena,a precistaca nigde.Mi ribolovci i dan danas gledamo "pogace"kako izlaze iz kanalizacije kod "Zezelja",da ne pricam o crnoj vodi,braon vodi,crvenoj vodi,raznorazna maziva...

  • Prle

    17. septembar 2020 | 22:08

    A sta kaze Dodik, sta kaze Dodik.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA