≫ 

Planirana nova elektrobus linija od Dorćola do Slavije i dve BG voz rute, tramvaji će se ubrzati

Gradonačelnik je ukazao da se posebno vodi računa o tome da se nabavljaju vozila koja ne zagađuju životnu sredinu

  • 3
Autobus, GSP, gradski saobraćaj, putnici

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, Grad Beograd danas je promovisao javni gradski prevoz. Tim povodom, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da je javni gradski prevoz neuporedivo bolja alternativa za transport od automobila u kojem se voze najčešće jedna ili dve osobe.

- Iskorišćenost putničkog vozila kod nas je među najmanjima u Evropi - ispod 1,2 čoveka po vozilu. Problem saobraćajnih gužvi nećemo rešiti ukoliko širimo saobraćajnice, jer će tako više ljudi voziti automobile. Važno je da uspostavimo zelenu hijerarhiju u saobraćaju, odnosno da dajemo prednost pešacima i biciklistima, zatim vozilima gradskog prevoza, a da se građani najređe opredeljuju za vožnju automobila. Zato podržavamo alternativne vidove prevoza i unapređujemo gradski prevoz, kako bi građani brzo i lako stizali do posla, fakulteta, drugog dela grada - kazao je Radojičić.

Govoreći o smanjenju saobraćajnih gužvi i unapređenju javnog prevoza, gradonačelnik je istakao da je najznačajniji projekat izgradnja metroa i dodao da su u toku pripremne radnje kako bi prvi radovi mogli da počnu 2021. godine.

- Istovremeno radimo i na unapređenju BG voza i modernizaciji vozila gradskog prevoza. Podsetiću da smo prošle godine uveli dve nove linije BG voza od centra grada do Lazarevca, kao i da smo nabavili 174 autobusa. Na tome se ne zaustavljamo. Za naredni period u planu je i nabavka oko 150 novih vozila gradskog prevoza, a u perspektivi i uvođenje dve nove linije BG voza - naveo je Radojičić.

Reč je o linijama  Makiš - Rakovica - Karaburma i Novi Beograd - Aerodrom Nikola Tesla - Nacionalni stadion.

Gradonačelnik je ukazao da se posebno vodi računa o tome da se nabavljaju vozila koja ne zagađuju životnu sredinu, o čemu svedoči i podatak da u Beogradu oko 80 odsto vozila javnog prevoza koristi motore sa niskom emisijom gasova, odnosno "evro 5" i "evro 6" standarda.

- Imamo i pet e-autobusa, koji saobraćaju na liniji EKO 1, a koje smo nabavili 2016. godine. U narednom periodu planiramo da nabavimo još 10 ovakvih autobusa, kao i da uspostavimo liniju EKO 2. Manja elektrovozila, "Vrabac servis" uveli smo i u okviru proširenja pešačke zone i ona besplatno prevoze naše sugrađane i turiste - naglasio je Radojičić.

Linija EKO 2 saobraćaće od Dorćola do Slavije.

Autobusi

Foto: Beoinfo

Ističući značaj javnog gradskog prevoza u velikim gradovima, Radojičić se posebno osvrnuo na situaciju sa virusom korona.

- Kada je čitav svet stao, javni prevoz je morao da radi i prevozi one koji nisu smeli da stanu, kao što su lekari, sestre, farmaceuti, pekari, prodavci... Ulaganje u javni prevoz je krucijalno za održivu urbanu mobilnost, jer je ekonomičnija i ekološki prihvatljivija opcija od toga da se svi vozimo automobilima - zaključio je Radojičić.

Javni prevoz u Beogradu obuhvata mrežu autobuskih, trolejbuskih i tramvajskih linija koje vodi GSP "Beograd", kao i autobuske usluge koje pružaju privatne kompanije na 130 linija.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koju je 2002. godine pokrenula Evropska komisija. Obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem najmanje jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Ciljevi strateškog opredeljenja gradova ka održivoj mobilnosti su favorizovanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, zatim smanjenje korišćenja putničkih automobila i njihova zamena javnim prevozom, biciklom ili pešačenjem, kao i poboljšanje uslova u gradu za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Tramvaji će imati prednost na raskrsnicama

 

Sekretarijat za javni prevoz daje doprinos Evropskoj nedelji mobilnosti, s osnovnom idejom da se promovišu alternativni vidovi transportnog prevoza, pre svih pešačenje i biciklizam, istakao je resorni sekretar Jovica Vasiljević.

- Javni prevoz zauzima posebno mesto u sistemu većine gradova koji učestvuju u Nedelji mobilnosti. Grad Beograd traži mogućnost povećanja žutih traka u saobraćaju, kao oblika davanja prioriteta tramvajima na pojedinim raskrsnicama. U toku je izrada projekta koji se sprovodi sa kompanijom "Simens" i koji treba da omogući prioritetno kretanje tramvaja na određenom broju raskrsnica - naveo je Vasiljević.

On je istakao da je u prvoj fazi cilj da tramvaji u potpunosti dobiju prioritet, gde god je to moguće, dok je u dugoj fazi cilj da se i autobuskom podsistemu da prioritet na raskrsnicama, najavio je Vasiljević.

Direktor GSP-a Radiša Momčilović  je podsetio da se 14. oktobra obeležava 128 godina postojanja javnog prevoza u Beogaradu.

- Od osnivanja do danas, GSP je pratio vodeće trendove evropskih gradova. Poslednjih nekoliko godina se sve više kupuju vozila sa alternativnim pogonima motora, u cilju što manjeg zagađenja vazduha. Iz istog razloga je GSP 2016. uspostavio liniju sa elektroautobusima, dok je od prošle godine uspostavljena linija u pešačkoj zoni, popularni "Vrabac". Prošle godine kupljena su 244 autobusa sa dizel motorima, koji imaju nultu emisiju štetnih gasova - naveo je Momčilović i najavio kupovinu dodatnih 10 električnih autobusa, kao i 100 dizel vozila bez štetnih gasova.

Srbija i Grad Beograd aktivno učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti od 2002. godine. Ove godine učešće je uzelo 50 zemalja i više od 2.800 gradova, među njima 31 grad iz Srbije.

Video: Mladić ušao u autobus bez maske, pa se zakašljao: Svi putnici skočili na njega i izbacili ga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    21. septembar 2020 | 16:03

    Vracaj dvojku, Vesicu

  • Yo

    21. septembar 2020 | 17:35

    Pričaš o onom Bg vozu koji ide na sat vremena? Hvala lepo, čekaj ti zimi na vetru 1h kad ti ispred nosa pobegne prethodni!

  • AcaBg

    21. septembar 2020 | 18:45

    Ako ćete da unapredite BG voz, dovoljno je samo da zamenite ove raspale vozove. Ono što tamo ide je sve samo ne voz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA