Brucoši se useljavaju u studentske domove, test na koronu radiće samo u dva slučaja

Studenti koji imaju tegobe još od početka epidemije redovno javljaju u Studentsku polikliniku

  • 0
Spremanje soba,, studenti, Goran Minić, studentski dom Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U studentskim domovima u Beogradu mesta ima za 1.266 brucoša. Konačna rang lista biće objavljena u četvrtak, a dan kasnije počeće raspodela soba, piše RTS.

Kako navode, pregledi za lekarsko uverenje počeli su u ponedeljak. Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže za RTS da se na korona virus testiraju samo studenti za koje se proceni da je to neophodno.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže da nije neophodno da se svi studenti koji se useljavaju u domove testiraju na kovid.

- Na osnovu anamnestičkih podataka i detaljne epidemiološke ankete, donosi se odluka da li je potrebno da se neki student serološki testira - objašnjava doktorka Obradović.

Ističe da su serološkim ispitivanjem obuhvaćeni strani studenti koji nisu državljani Srbije, za koje ne postoji trag gde su se kretali i koji dolaze iz zemalja regiona gde je kovid zastupljeniji u ovom trenutku.

Doktorka Obradović kaže da se studenti koji imaju tegobe još od početka epidemije redovno javljaju u Studentsku polikliniku.

- Imamo posebno odvojenu respiratornu ambulantu koju smo izdvojili iz glavne zgrade koja je dosta prometna. Studenti se mogu javiti u Prote Mateje 29, da im se uradi detaljna dijagnostika, serološko testiranje, po potrebi rengen, laboratorija i sve što treba - ističe doktorka Obradović.

Kaže da je u avgustu vrlo malo studenata bilo pozitivno na koronavirus jer su iskoristili taj deo leta da se odmore.

- Vrhunac epidemije među studentima je bio krajem juna i početkom jula. Zaraženi i oni sa tegobama su bili izolovani u poseban dom i to je dosta dobro funkcionisalo zahvaljujući podršci i dobroj koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete. Mnogo nam je pomogao Studentski centar, kao i srednjoškolski domovi - navodi doktorka Obradović.

Test, testovi, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Doktorka Obradović podseća da svaki student koji ima respiratorne tegobe i simptome kovida 19 treba da se javi u respiratornu ambulantu Studentske poliklinike, gde se radi dijagnostika.

- Student potom čeka rezultate pi-si-ar testa. Studenti iz domova će dok se rezultati čekaju biti u hostelu Lola ili u stacionaru poliklinike, gde imamo poseban deo za takve slučajeve - objašnjava doktorka Obradović.

Ukoliko su negativni, studenti se vraćaju u dom ili u svoj privatni smeštaj.

- Ako su pozitivni na korona virus sa blažim tegobama, završava se na kućnom lečenju ili u Arni, ako su iz kolektivnog smeštaja, a ako su teže bolesni, moraće u neki od bolničkih centara - kaće doktorka Marija Obradović.

Zubne ordinacije nikad nisu prazne

Načelnik stomatologije Doktor Jovo Martinović kaže da studenti još uvek dolaze u polikliniku i u doba epidemije.

- Najčešći razlog zbog kojeg dolaze jeste zubobolja i prvi kontakt sa našim strušnjacima se zasniva na pregledima, da se utvrdi kakvo je stanje i zbog čega se to dešava - objašnjava doktor Martinović.

Navodi da imaju 12 timova koji rade na tom polju i da je služba uređena tako da je uvek dežuran jedan tim koji prima prvi put pacijente, prepoznaje o čemu se radi i upućuje na dalje lečenje.

Doktor Martinović kaže da su za studentsku dob karakteristični problemi sa umnjacima jer često nema prostora da oni pravilno izrastu.

- To je najčeći razlog zbog kojeg se javljaju. Tada dolaze na terapiju kod oralnog hirurga. Terapija može ići u dva smera, u smeru da se umnjak ostavlja u vilici i da se manjim intervencijama pravi prostor za njegovo izrastanje ili, ono što je češće, da se hirurški ukloni - objašnjava doktor Martinović

Kaže da je služba neprekidno radila od početka epidemije, ali da je obim posla bio smanjen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA