≫ 

Palme su ove nedelje posađene na Kalemegdanu, a ista egzotika bila je u Beogradu i pre 100 godina

Na Kalemegdanu je zasađeno šest stabala, a sadnice su uvezene iz Španije

  • 19
Palme, Beograd Foto: Arhivska fotografija

Javno-komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd“ pre dva dana je na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Кalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća- palme

Međutim, kako saznajemo, istorija govori da su i 1930. godine na Kalemegdanu bile egzote, agave iz roda palmi. 

Takođe, pre 9 godina su zasađene palme spred jednog kafea u Bulevaru Maršala Birjuzova, na Novom Beogradu i one opstaju i danas.

Na Kalemegdanu je, inače, zasađeno šest stabala vrste Trachycarpus fortunei. Sadnice su veoma visokog kvaliteta, a uvežene su iz Španije.

Stručnjaci JКP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini.

Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Кalemegdan i prilaz paviljonu.

Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj.

Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme, koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu.

Podnosi temperature do -15

U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl. Vrsta palme koja je zasađena na Кalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa.

Prilikom današnje sadnje „Zelenilo-Beograd“ je primenilo sve potrebne tehnološke mere. Pažljivo je napravljeno strukturno zemljište za sadnju, koje će omogućiti sadnicama dobre uslove za razvoj. Supstrat se sastoji od mešavine humusa i dve frakcije šljunka, kako bi se obezbedila drenaža. Ispod sadnica je postavljen, takođe, drenažni sloj i izvršeno je njihovo ankerovanje.

Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

U toku narednih dana JКP „Zelenilo-Beograd“, Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona Cvijete Zuzorić dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled.

Video: Šetnja Kalemegdanom i otkrivanje tajni Beograda: Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • voja

    25. septembar 2020 | 08:53

    šetam jutros knez mihailovom ponos beograba lepa arhitekture stare zgrade najednom u sred dve lepe stare zgrade izdiže se staklo i mermer sve sljašti od moderne a ispod natpis lavraci takav neukus i uništavanje ulice s jednom zgradom kojoj nije mesto tu to možemo samo mi srbi a koliko vidim sve više je takvih zgrada u starom beogradu bojim se da će i te palme štrčati a naše drvo je hrast ali mi volimo svoje da pljujemo

  • CH

    25. septembar 2020 | 08:40

    Tada je Beograd bio grad.Danas je selo.

  • Borca

    25. septembar 2020 | 08:45

    Meni je to neprirodno. Bilo bi lepse da je posadjeno neko drvo sa naseg podneblja. Nekako mi ne idu palme na Kalemegdan, ali bolje "ista nego nista"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA