Vesić zaustavio izradu urbanističkih planova na Vračaru

Očekuje sa Zavod za zašitu spomenika kulture grada Beograda završi projekat proglašenja Krunskog venca za “kulturno istorijsku celinu”

  • 3
Beograd, panorama

Foto: Marko Jovanović

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prihvatio je na sastanku sa predstavnicima udruženja građana Topolska i Društva za ulepšavanje Vračara predlog tih udruženja i gradske opštine Vračar da se zaustavi izrada urbanističkih planova.

Vesić je zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem naložio da se "odmah obustavi izrada svih pet planova detaljne regulacije na teritoriji gradske opštine Vračar do završetka izrade Plana generalne regulacije grada Beograda koji je u izradi, a koji će biti usvojen do kraja 2021. godine".

- Ova odluka se ne odnosi samo plan u Tomaša Ježa koji se donosi u saradnji sa građanima, a čiji je cilj da se sačuva park koji je bivši predsednik opštine Vračar 2011. godine prodao privatniku!? Ostali planovi čija je izrada zaustavljena su investitorski planovi koje odbornici Skupštine grada mogu da prihvate ili ne - rekao je Vesić.

- Mi nećemo dozvoliti da na Vračaru svaki investior radi šta hoće kao u vreme od 1993-2016. kada su ovom opštinom vladale zloglasne porodice Samofalov i Tatić kada je opštini napravljena milionska šteta u poslovnom prostoru, kada su nestajali opštinski stanovi i kada su dozvolili da se u sred Krunske ulice izgradi ona zgrada koja izgleda kao lego kocka, koja je potpuno narušila istorijsko jezgro Vračara - kazao je Vesić.

On je naveo da se očekuje sa Zavod za zašitu spomenika kulture grada Beograda završi projekat proglašenja Krunskog venca za “kulturno istorijsku celinu”.

- Nova Vlada Srbije proglasiće Krunski venac kulturno istorijskom celinom i tako će istorijsko jezgro Vračara biti zaštićeno. Tokom proteklih godina proglasili smo kulturno istorijskim celinama Terazije i Profesorsku koloniju i zaštitili galeriju Progres i Sava centar koji su postali kulturna dobra. Sve naše odluke prihvatila je Vlada Srbije. Sve su to mogli da urade ovi koji su bili na vlasti u Beogradu do 2013. godine ali im nije palo napamet da to učine - poručio je Vesić.

Predstavnici udruženja građana Topolska, Društva za ulepšavanje Vračara i predsednik gradske opštine Vračar izrazili su zabrinutost zbog "investitorskog urbanizma" koji predlažu urbanističke planove ne vodeći računa o zaštiti istorijskog jezgra Vračara posebno zbog najave plana za blok između Krunske, Smiljanićeve i Njegoševe".

Vesić i Stojčić su se zahvalili predstavnicima udruženja građana Topolska i Društvo za ulepšavanje Vračara kao i gradske opštine Vračar zato što se brinu o zaštiti Vračara.

- Pozvali smo ih da aktivno učestvuju u izradi Generalnog urbanističkog plana u delu koji se odnosi na Vračar kako bismo omogućili da se očuva istorisjko jezgro a da se grad razvija - rekao je Marko Stojičić.

Sastanku je prisustvovao i dr Milan Nedeljković, predsednik gradske opštine Vračar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. septembar 2020 | 20:13

    Beograd najlepsi bio70 i 80 tih ,godina,nije bio pretrpan,nije bilo guzve u saobracaju,nekako su se svi znali,u vazduhu je sve bilo cisto a to potkrepljuje bilo je vrabaca a sad ih nisam video unazad 30 god,EH BEOGRADE KAKO NAM JE BILO LEPO PRE A SAD STA JE OSTALO MOJ BEOGRADE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA