≫ 

Hrvatska ulica u Kotežu preimenovana u Ulicu Glinskih žrtava 1941.

To je odlučeno na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda

  • 7
VASKRS MERE BEOGRAD

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Skupština grada Beograda donela je na današnjoj sednici odluku da se Hrvatska ulica na opštini Palilula preimenuje u ulicu Glinskih žrtava 1941. godine.

Na dnevni red sednice Skupštine grada ovaj predlog je došao na inicijativu građana naseljenog mesta Kotež koji stanuju u toj ulici.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izrazio je veliko zadovoljstvo što je Skupština grada prihvatila inicijativu građana da se Hrvatska ulica u Kotežu primenjuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine.

On je podsetio da je zločin u Glini, kada su ljudi zaklani u crkvi, jedan od najstrašnijih u Drugom svetskom ratu, kao i da su hrvatske vlasti spomen-dom, koji je posle rata izgrađen na kosturnici, preimenovale u Hrvatski dom.

Primedbu na preimenovanje Hrvatske ulice imao je šef odborničke grupe "Građanski demokratski forum - inicijativa žena Srbije" Rade Veljanovski koji je naveo da taj čin ne vodi ka prevazilaženju sukoba Srbije i Hrvatske iz prošlosti.

FPN, sastanak opozicije i vlasti

Rade Veljanovski - Foto: Marko Jovanović

Istakao je da nema spora da se nekoj drugoj ulici dodeli naziv ulica Glinskih žrtava 1941. godine, jer je to i odavanje počasti srpskim žrtvama koje su pobile Ustaše u Drugom svetskom ratu i da taj zločin ne sme biti zaboravljen.

- Ukidanjem Hrvatske mi ne doprinosimo prevazilaženju sukoba iz prošlosti, a mi jesmo imali probleme i sve to ne može da se zaboravi i odgurne, ali jedini način da se na zdrav put krene u budućnost jeste da se sukobi prevaziđu, a ovime se time ne doprinosi - kazao je Veljanovski.

Odgovarajući na primedbu Veljanovskog, Vesić se saglasio sa njim da svi moramo da damo doprinos da se kao region razumemo i da je jasno da toga nema bez istorijskog dogovora Srba i Hrvata i Srba i Albanaca, ali da istovremeno ne možemo da dozvolimo da se u Hrvatskoj osporavaju ustaški zločini nad srpskim narodom.

- Osporava se ono što se desilo u Jasenovcu i na taj način ne priznaju ono što je radio ustaški režim. U Jasenovcu nedostaje da piše da je bio organizoavni, državni genocid nad jednim narodom u kojem ga je trebalo istrebiti, u ovom slučaju nad srpskim narodom - kazao je Vesić.

Beogradska letnja scena, stadion Tašmajdan, Goran Vesić

Goran Vesić - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Dodaje da ne može stalno Srbija da bude ta koja će davati signale dobre volje, dok druga strana ne daje.

- Današnja Hrvatska ničim nije zaslužila da danas ima ulicu u Beogradu. Ukidanje Hrvatske ulice je logičan sled s obzirom da oni nisu raskrstili sa zločinima koje su ustaše počinile. Ne treba sa tim izjednačavati ceo hrvatski narod, ali vlasti to treba da pokažu, a to ne pokazuju i to davanjem ulicama ime Budaka - naveo je zamenik gradonačelnika.

Kako kaže, svi koji poštuju Beograd imaće poštovanje od nas, a za sada u odnosu sa Hrvatskom imamo samo nas koji pružamo ruku pomirenja, a ne dobijamo ništa.

Na sednici su usvojene i odluke prema kojima će u Beogradu biti podignuti spomenici trojici nekadašnjih gradonačelnika - Milošu Savčiću, Vladi Iliću i Branku Pešiću.

Veljanovski je kazao da je saglasan sa izgradnjom tih spomenika, posebno naglašavajući da je imao čast da Pešića i lično poznaje, na šta se Vesić izvinio što nije znao za to, jer bi predložio da Veljanovski bude uključen u odbor za izgradnju.

Dogovoreno je da na sledećem sastanku odbora za izgradnju i Veljanovski prisustvuje i da se odbor proširi kako bi mogao da doprinese ostvarenju tog velikog poduhvata - gradnji spomenika nekadašnjih gradonačelnika.

Video: Ko je bio Branko Pešić

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA