≫ 

Na dnu Ade veš mašine, tepisi, kolica za bebe: Ronioci koji čiste jezero naišli su na ovakve prizore

Izvučeno je pet džakova otpada

  • 7
Ada ciganlija, čišćenje Foto: Beoinfo

Tradicionalna akcija podvodnog čišćenja Savskog jezera koju organizuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine sa Klubom podvodnih aktivnosti "Beograd", održana je danas na Adi Ciganliji. Vredni ronioci pamte da su iz ovog jezera izvlačili sve ono što su domaćini rešili da iz svog doma izbace - od veš-mašina, do starih tepiha, pa čak i kolica za bebe.

Prema rečima sekretarke za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević, juče je bio prvi dan ove akcije i tom prilikom izvučeno je pet džakova otpada.

- Sekretarijat za zaštitu životne sredine sa Klubom podvodnih aktivnosti "Beograd" u ovoj akciji učestvuje od 2012. godine. Akcija predstavlja otklanjanje posledica nesavesnog ponašanja naših sugrađana prema svojoj životnoj sredini. Poslednjih godina svest građana je sve veća. Na početku, kada je sekretarijat počeo da učestvuje u ovoj akciji, ronioci su pronalazili razne vrste otpada, uključujući veš-mašine, kolica za bebe, gume ili tepihe. Sav otpad koji se nalazi u jezeru jeste naš otpad jer smo ga sami stvorili. Svi analizirani uzorci pokazuju kvalitet vode drugog stepena, što pokazuje da je voda vrlo čista – rekla je Vilotijevićeva.

Predsednik Kluba podvodnih aktivnosti "Beograd" Milorad Đukić je istakao da se čišćenje ove godine obavlja nakon završetka sezone, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i JP "Ada Ciganlija".

- Jezero trenutno nije idealno za ronjenje jer je mutnije zbog kiše, a i trave ima dosta. Iako prilikom čišćenja uglavnom nalazimo ambalažu, važno je istaći da je situacija sve bolja i da je otpada sve manje. Sredina jezera je čista i imamo obilje živog sveta. Današnji zaron će trajati sat vremena i roniće četiri para, odnosno osam ronilaca. Ada je naše more i zato je pazimo i čistimo - kazao je Đukić.

Video: Ronioci žandarmerije, ljudi koji prvi pomažu u borbama sa vodom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    1. oktobar 2020 | 15:36

    Niko od gradjana sigurno ne donosi od kuce stare ves masine i baca u Savsko jezero. Jednostavno, na obalama ovog jezera nema ni jedne jedine privatne kuce. Samo su kafici i restorani. Ada Ciganlija ima i 24 casovno.obezbedjenje.

  • Kaja

    2. oktobar 2020 | 08:03

    Gomila patriota, gomila velikih istetoviranih Srbenda, svi vole svoju zemlju, svi se dice svojom zemljom i onda samo ponekad ubace zardjalu staru biciklu u jezero...Slika nase drzave....

  • Toma

    1. oktobar 2020 | 20:03

    Za nase more Adu, nema elementarne kulture zato se i baca otpad u Adu!? Da, nena u blizini kuca, a dali se moze dovuci kolima?! Ili Mozda taj otpad pripada nekom od kafica i restorana na Adi?! Ako postoje kamere i obezbedjenje 24 casa, kako je moguce da niko nije video a ni kamere zabeležile?! Jedini predlog za ocuvanje ADE je da se ogradi sa 15 ulaza i naplatom, sa beneficijama male dece, penzionera, invalida, autisticnih..?! Da se baba a jos desetak santimetra peska na obali tako i u vodi. Tako bih se izbeglo mucenje vode i dodir sa zemljom?! Da se ugrade betonske piksle,na plazi?! Jer su svuda likavci pomesan sa peskom?! Da se trava CESCE cisti iz vode?! Da se poskidaju metalni stubovi pored fudbalskog igrališta Mup-a?! I da se na tom mestu oko 500 metara postavi placeni parking za kola. Tu bih se nasao posao i za studente za naplatu u letnjoj zezoni. Higijena na Adi nije ruzicasta, kako u parkovima tako i na stazama. Posebno treba obratiti paznju kod restorana i kafica u odvodnim cevima koje neke idu i u jezero?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA