≫ 

Prva ustanova u Srbiji koja leči dušu najosetljivijih na prelep način: Posle tretmana, desi se čudo

Hiporehabilitacija predstavlja specifičnu integraciju fizikalne terapije, psihoterapije i socioterapije

  • 4
Hiporehabilitacija, rehabilitacija, konji Foto: Ustanova za decu i mlade Sremčica

Kažu da jahanje nije sport, već veština, a da je priroda konja takva da svojom senzibilnošću rastave ljudske emocije do tančina. Jahanje pruža nezamislive oscilacije u emocijama – od euforije i adrenalina, preko ogromnog straha, pa do specifičnog osećaja slobode, moći i snage. To je umetnost koordinacije pokreta, balansa, savršenstvo kretanja u kom moraš da se sjediniš sa divljom životinjom.

Možda je baš zato rehabilitacija pomoću ovih životinja prava stvar za osobe sa posebnim potrebama i onima sa oštećenjem centralnog nervnog sistema, kao i ljudima sa duševnim smetnjama, poremećajima u učenju i razvoju, ali i jahačima sa oštećenjima čula i telesnim nedostacima.

Učešće u ovoj vrsti terapije najčešće ne podrazumeva razvoj jahačkih sposobnosti, nego individualno unapređivanje sposobnosti za dijalog i socijalnu kompetenciju preko konja kao medijuma.

Ustanova za decu i mlade "Sremčica" je prva ustanova socijalne zaštite koja je svojim korisnicima omogućila primenu programa hiporehabilitacije, terapijskog jahanja, u okviru doma, izgradnjom namenskog manježa, objekta za konja, kao i prateće opreme.

Prema rečima Marine Vidojević, v.d. direktora Ustanove za decu i mlade "Sremčica", hiporehabilitacija predstavlja specifičnu integraciju fizikalne terapije, psihoterapije, socioterapije uz dopunu defektološkim, logopedskim tretmanima, kao i reedukacije psihomotorike, senzorne stimulacije kod osoba kod kojih je to indukovano.

Svi korisnici prolaze ovaj vid terapije

- To je terapija koja se izvodi pomoću konja gde se konj koristi kao terapeutsko sredstvo. Kako je ovaj vid rehabilitacije namenjen osobama sa invaliditetom, svi korisnici na smeštaju prolaze ovaj vid terapije. U pitanju je vid terapije koji do sada nije sprovođen u našoj ustanovi tako da se korisnici prvo uvode u fazu adaptacije, upoznaju se prvo sa manježom, zatim sa konjem, maze ga i timare - navodi Marina Vidojević.

Prema njenim rečima, strah kod nekih korisnika postoji i to je normalno, ali on nestaje prilikom prvog susreta tako da je adaptacioni period od izuzetne važnosti.

Smireniji i opušteniji

Ovaj vid terapije stimulativno deluje na korisnike.

- Posle tretmana korisnici su smireniji i opušteniji. Vole da dolaze na tretmane jer ovaj vid rehabilitacije ne doživljavaju kao nešto što moraju nego kao vid igre - navodi naša sagovornica.

Korisnici smeštaja u "Sremčici" su osobe sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u komunikaciji, koje na ovaj vid terapije upućuje stručni tim, koji čine lekar, psiholog, defektolog i socjalni radnik.

- Jedan ciklus traje 10 tretmana, a korisnici se upućuju jednom do dva puta nedeljno na tretman u zavisnosti od procene stručnog tima. Posle završetka ciklusa stručni tim donosi odluku da li će se isti nastaviti ili po potrebi dopuniti - objašnjava Marina Vidojević.

Kako navodi, ova ustanova nastoji da defektološke tretmane korisnika dopunjuje novim tretmanima pa stoga uvode nove vidove terapije.

- Zaposleni stručni radnici se konstantno usavršavaju, nadograđuju svoja znanja i veštine. Iskustvo tokom primene hiporehabilitacije je značajno, jer su rezultati vidljivi već nakon nekoliko tretmana - navodi Marina Vidojević.

Video: Krdo konja galopira pored Zapadne Morave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA