≫ 

Učenici su profesora Zvonka oborili na pod i tukli ga: Od tada je bez posla, nijedna škola ga neće

Kako kaže, na koji god konkurs, a bilo ih je desetak, da se javi, uzmu mu podatke, kažu da će se javiti i sve ostane na tome

Zvonko Obradović, profesor Sedme beogradske gimnazije

Foto: Privatna arhiva

Posle oko godinu i po dana od incidenta u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, kada je profesor fizike Zvonko Obradović dobio batine od učenika iz odeljenja, za ovog profesora, izgleda, više nema mesta u prosveti.

Kako je rekao, "presavio je tabak" i tužio školu zbog nepoštovanja zakona i povreda na radu, tužio je i dnevne novine koje su ga, kako kaže, javno prozvale, koristile njegovu fotografiju bez odobrenja i ocrnile ga, navodi, za ceo život. Kako kaže, razapet je na stub srama. I protiv dečaka od kog je dobio nekoliko udaraca u vrat je podneo krivičnu prijavu.

- Tad sam dao izjavu u SUP-u da pokrećem postupak protiv njega, jer je tek sada došlo na red da se ispita. Dobio sam tri udarca u vrat i imam oštećenje vratnog pršljena, imam povrede koje su na granici između lakih i teških povreda.

Prijava u fioci

 

Prema profesorovim rečima, posle prijave na konkurs u školi u Lazarevcu, saznao je od osobe koja je radila u gimnaziji da se među sekretarima pronela vest da je izvršio nasilničko ponašanje nad maloletnim detetom.

- Sekretari svih gimnazija imaju obaveštenje da ja nemam šta da tražim po školama. Iako to nije dokazano i ako su to samo priče i insinuacije dece, ali to niko nije objavio kao demanti. Ono što se desilo u gimnaziji nije tačno preneto. Navodno, došlo je do tuče i iskakanja kroz prozor, ali to nije ništa tačno, mene su napali učenici - tvrdi Zvonko Obradović.

Kako kaže, na koji god konkurs da se javi, uzmu mu podatke i kažu da će se javiti i sve ostane na tome. Od tada se javio na desetak konkursa. Nije, kaže, problem i da promeni profesiju, ali to je nešto što ne bi uradio svojom voljom.

Više puta su mi govorile da sam nesposoban

 

Kako je rekao ranije za Telegraf .rs opisujući incident, prvi put u profesorskoj karijeri počeli su problemi kada je počeo da predaje toj generaciji druge godine. Kako je rekao, neka deca imaju potrebu da pokazuju revolt: ne uče ništa, spavaju na času, ne interesuje ih fizika.

- Sa nekim devojčicama sam i ranije imao problema, rasprave. Više puta su mi govorile da sam nesposoban i da ne znam da radim, to sam prijavio direktoru i imali smo više puta razgovore na tu temu. Pokušavao sam da im se približim i da kroz jedan još slabiji nivo znanja sa njima razgovaram, da tražim onaj minumum znanja koji bi trebalo da znaju po planu i programu, ali ništa nije vredelo - ispričao je profesor Zvonko i naveo da je problem nastao sa učenicom koja kontrolni zadatak "nije uradila ni za jedinicu".

Ne možeš mi ništa!

 

- Svoje nezadovoljstvo izražavala je kroz histeričnu viku, te sam je opomenuo rekavši da ne može tako da se ponaša, nakon čega je učenica sela na klupu i okrenula mi leđa. Na moja upozorenja, ona je odgovarala sa: "Niste Vi nikakav čovek, ni autoritet kada ja ovako mogu da sedim! Ne možeš mi ništa!". Učenicu sam uputio na razgovor kod direktora, na šta mi se dete unelo u lice i reklo: "'Ajde, izbaci me ako možeš" i uštinula me, onda se okrenula tako da me je kikom udarila po očima. Ubrzo je učenik P. P. ustao i tri puta me udario u glavu. Zbog njegovih udaraca lekari su konstantovali da je trauma pretrpljena i stavili mi kragnu - ispričao je posle incidenta profesor Obradović za Telegraf.rs.

Učenici su ga potom oborili na pod i nastavili sa udarcima dok im je bio okrenut leđima.

Svi su "oprali ruke"

 

- Ja kao žrtva sam glavni krivac, a svi ostali su oprali ruke. Ja nisam nikoga povredio, mene su povredili. Neki učenici su saznali da nisam zaposlen za stalno pa su želeli da me isprovociraju da izgubim posao - navodi profesor fizike, koji je u Sedmoj beogradskoj gimnaziji proveo tri godine.

Nema mesta pokretanju krivičnog postupka

 

Kako saznajemo u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, ovom tužilaštvu je dostavljen izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o ovom incidentu, pa je sproveden predistražni postupak u kojem je nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja i izvršenih provera doneta odluka da nema mesta pokretanju krivičnog postupka protiv bilo kog lica za bilo koje delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Ministarstvo prosvete nije se oglasilo na naše molbe za komentar.

Video: Napadač se od straha sapleo na stepenicama, profesor ga pojurio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petrana iz CG

    26. oktobar 2020 | 21:42

    Kako lijepo bjese moje vrijeme,ako si nesto pogrijesio,a profesor podviknuo ili malo za uvo,samo si se molio da roditelji ne saznaju jer bi kuci bila duga prica,a mozda i koja vaspitna. Danas se ne postuje profesor kao autoritet,vecina roditelja razmislja da u toj skoli treba da dobije znanje i vaspitanje kojie su propustli kod kuce. Ko zna koliko vremena je profesor trpio maltretiranje ucenika da je izgubio kontrolu. Odgovor djevojcice kako joj" ne moze nista" lici na nekog malog lovatora ciji roditelji sve kupuju,na zalost vaspitanje i kultura se ne kupuju.Vjerujem da i roditelji ovih ucenika vec osjecaju na svojoj kozi koliko su omanuli u vaspitanju.

  • Boba

    26. oktobar 2020 | 21:53

    E , kuku meni sta citam ove komentare ovo prosto da ne verujes sta ljudi pisu, podrzavaju ove bahate djake koja nastcu na profesore. Ta ista deca nasrcu i na svoje majke,oceve bake i deke. Ta deca, cast izuzecima, nisu sva deca isto vaspitana, su huligani , ulicari odn. Sa njihovom psihom nesto nije u redu. A ne zaboravite batina je iz raja izasla. Zato takva deca se danas drogiraju ,ubijaju izvrsavaju samoubistva i da ne nabrajam vise. Nekadasnja disciplina je iznedrila velike naucnike i dobre ljude. Treba svakog da bude sramota ko podrzava ovakvu decu a osudjuje ovog profesora a on nije bio lud covek dok je zavrsio fiziku to je za postovanje.

  • ceca

    26. oktobar 2020 | 23:06

    Ako je profesor ošamario učenicu zašto se nije požalila direktoru škole , roditeljima !!!a ne ceo razred na nastavnika !!!huliganski bez respekta !!!dali to isto rade kući ocu i majci kad ih izgrde ili dobiju šamar , dali taj dečko skače na oca ili majku i tuče ih taj što je profesora napao !!! , jadni li su i bedni roditelji koji su tako vaspitali tu decu .Ponizno , sramno na Profesora Fizike !!!Dali je bilo kome Jason koliko su izludeli profesora da je čak i ošamario učenicu !!!!!!!!Šta očekivati u budućnosti od takvih učenika , profesor svoju titulu i da neradi uvek će imati .A ti učenici ostaju zauvek zapamćeni kao huligani što su tukli profesora fizike !!!!Stidite se roditelji od takve dece , to je vaš propust , nevaspitanje !!!A takva škola u kojoj se to desilo , samo ključ na vrata i zatvoriti !!!kad niste uspeli da vaspitate učenike što je osnovno u celom svetu , sve ostalo je nebitno !!!, sramno i ponizno nema kud više !!!Žao mi je zbog profesora što nemože da nađje posao , bolje je i da neradi u takvim školama da se ponižava , A tim đacima će se sve vratiti u životu , jer oni prave takav svet i oni će u njemu živeti .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA