≫ 

Obeležavamo Dan oslobođenja Beograda

predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće sutra venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

  • 5
Savski venac, Beograd, panorama

Foto: Shutterstock

U Beogradu će danas polaganjem venaca biti obeležen Dan oslobođenja glavnog grada u Drugom svetskom ratu.

Nakon višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Ta operacija, kao deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOVJ, nadovezivala se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji, a nastavljena je proterivanjem neprijatelja kroz Srem.

Združene jedinice NOVJ i Crvene armije nanele su u toj operaciji težak poraz nacističkom okupatoru, oslobodile Beograd i veliki deo Srbije. Beogradskom operacijom okončana je i 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa Dani slobode 2020, predstavnici Grada Beograda odaće poštu poginulima i položiti vence u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1944. godine na Novom groblju i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Odavanju državnih i vojnih počasti i polaganju venaca u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu kod spomenika Crvenoarmejcu i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali prisustvovaće i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

I zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, čestitao je Dan slobode

- Drage građanke i građani Beograda, srećan nam Dan slobode. Dan kada je naš grad, posle 1 287 dana duge nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, oslobođen! Pre 76 godina, 20. oktobra, vojnici Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, među kojima su najbrojniji bili vojnici ruske i srpske nacionalnosti, sproveli su uspešno Operaciju Beograd i proterali zauvek naciste iz našeg grada. U toj borbi živote je dalo 2.953 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 940 crvenoarmejaca. Beograd ih danas sa ponosom ističe i slavi - napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

- Prošlo je vreme kada se srpski narod stideo svoje slavne i duge istorije. Beograd ponovo ponosno slavi Dan pobede od 2014. godine posle više od decenije sramnog ćutanja kada je ulicu u našem gradu dobio komandant jedinica NOVJ general Peko Dapčević i kada su vraćene ulice, sramno oduzete nekoliko godin  ranije, sovjetskim herojima komandantu jedinica Crvene armije maršalu Fjodoru Tolbuhinu i generalu Vladimiru Ždanovu. Prijateljstvo srpskog i ruskog naroda iskovano je u zajedničkom stradanju, ispisano krvlju naših palih heroja, i zato je ono večno i neraskidivo. Neka večno živi sećanje na oslobodioce Beograda.

Živeo Beograd! Živela Srbija - dodao je Vesić.

БЕОГРАДЕ, СРЕЋАН ДАН СЛОБОДЕ!Драге грађанке и грађани Београда,Срећан нам Дан слободе. Дан када је наш град, после...Posted by Горан Весић on Monday, October 19, 2020

 

 

Video: Ðurić: Za Srbiju je 9. maj svetionik za budućnost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Tomo

    20. oktobar 2020 | 07:56

    Kako nisi amerikanci učestovali u tom oslobađanju nego su učestovali rusi i opet našim ponekim mentolcima ne valjaju rusi

  • Reči iz 44-te

    20. oktobar 2020 | 18:48

    Mi nemamo, osim nekoliko narodnih pesama iz Kosovskog ciklusa, nikakvih sigurnih podataka o tome šta je i kako je srpski narod osećao kad su, posle Kosovske bitke, Turci prodrli na Balkansko poluostrvo, kad je u borbi krsta i polumeseca potonji odneo pobedu. Mi danas možemo samo da zamislimo kako su se pred pojavom fanatizovanog Azijata, koji su bili nosioci jedne nave vere, nošene na vrhovima mačeva i na pobedničkim barjacima, osećali pobeđeni hrišćani. Kamenila su se srca i ledila se krv. Mislim da se srpski narod ništa drukčije nije osećao ni sad kad zemljom prošla vest da su Rusi prešli Dunav i da ulaze u Srbiju. Jer, opet Azija i nova vera, opet, fanatizam i strastvena mržnja na sve nevernike, opet mač i krv ... sve kao i posle Kosova. Samo, kad nisu vise zvonila zvona na Notrdamskoj crkvi u Parizu kao nekad, priželjkujući ispred svega hrišćanskog zapada pobedu srpskom - hrišćanskom oružju. Jer, sad Zapad, povinujući se svojim časovi tim interesima, bese na strani novih Azijata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA