Ovaj prizor u Beogradu nam se smučio: Ironija smeća na travnjaku, moćne poruke i kontejnera na 15 m

Smeće je ostavljeno, a kontejner je u blizini

  • 5
Smece, djubre

Foto: Telegraf.rs

Svedoci smo, nažalost, bahatog ponašanja pojedinih Beograđana koji se krajnje nesavesno odnose prema mestu gde žive.

Nedavni primer koji ide u prilog tome jeste “neobična” pojava o kojoj je “Telegraf” pre nekoliko dana pisao. Naime, na uglu ulica Milovana Šaranovića i Vitanovačke na beogradskoj opštini Voždovac građani su nastavili da ostavljaju smeće, iako tamo nekoliko dana unazad ne stoje kontejneri.

Neki su čak dolazili automobilima da bi baš na tome mestu odložili otpad, te se na uglu dveju ulica formirala prava mala mini-deponija.

Ovoga puta, reč je Banatskoj ulici u opštini Zemun, gde je neki neodgovorni građanin ili možda grupa njih ostavila smeće posle ručka da stoji na travnjaku, iako je kontejner za đubre udaljen između 15 i 20 metara od tog mesta.

Da ironija bude veća, među ostacima hrane i plastike u kojoj je ostalo nešto od namirnica, stajala je papirna kesa sa jasnim natpisom koji poziva na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Očigledno da dobra namera kreatora kesa da se probudi svest kod građana, nije naišla na pravu reakciju. Smeće je stajalo par dana dok ga neko od žitelja nije sklonio, skriveno u ulici koju krase divni drvoredi i zelenilo, a ružili je bahato ostavljeni plastika i smeće. I sve to na nekoliko metara od mesta za odlaganje smeća. Stara krilatica kaže da sitnice znače, te se postavlja pitanje u vezi sa ovom pojavom - koliko stvarno volimo naš grad kada se tako ophodimo prema njemu.

Nije samo Beograd problem

 

Da Beograd nije izolovan primer gde se meštani bahato ophode prema mestu gde žive, svedoče fotografije iz Novog Pazara. Na njima se vidi kako deca moraju da preskaču gomile smeća koje je uzurpiralo šetalište kako bi stigli do škole. Posle objavljivanja, đubre je sklonjeno kako bi deca mogla neometano da dođu do škole.

Da li ste i vi svedoci ovakvog neodgovornog i nehajnog ponašanja nekih građana bilo u Beogradu ili drugim mestima Srbije? Pošaljite nam slike na i-mejl adresu redakcija@telegraf.rs.

Video: Braniće srpske reke od gomile smeća koje pluta Limom: Na Potpećkom jezeru biće postavljena sajla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    21. oktobar 2020 | 20:42

    Па шта раде комуналци,милиција,савесни грађани да то спрече и несавесне битанга кажњавати

  • NN

    21. oktobar 2020 | 22:29

    Zar samo komunalci treba da brinu o cistoci u nasem gradu?Gde je bon- ton i kultura nasih sugradjana?

  • Dasa

    21. oktobar 2020 | 23:06

    Imam priliku da cesto putujem i moze se reci da su nam gradovi i sela prenatrpani smecem...! Da je kaznena politika po ovom pitanju strozija,bilo bi manje ovoga. Zivimo u sopstvenom brlogu i to je strasno! Kako sve ovo objasniti?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA