≫ 

Lomljenje krsta i Žuta kuća: Navijači polepili plakate uoči festivala "Mirdita, dobar dan"

Ispod zalepljenih slika ironično je napisano "Dobar dan"

  • 15
Mirdita dobar dan fotografije Zalepljene fotografije rušenja srpske crkve na KiM ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju / Foto: Telegraf

Fotografije Albanca koji je tokom martovskog pogroma 2004. godine divljački polomio, a potom bacio krst sa Crkve Svetog Ilije u Podujevu, zalepljene su na zidove i vrata Centra za kulturnu dekontaminaciju gde danas počinje festival "Mirdita, dobar dan".

Ispod fotografija vandalskog rušenja crkve, ozloglašene Žute kuće i monaha koji sedi kraj ruševina manastira, napisano je samo ironično "Dobar dan", u znak, kako je najavljeno, mirnog protesta zbog održavanja ovog festivala u prestonici. Cilj ovog festivala, po rečima organizatora, jeste bolja saradnja između Prištine i Beograda.

Slike su zalepili članovi jedne navijačke grupe, saznaje Telegraf.rs.

Proteste zbog održavanja ovog festivala već su ranije najavili pripadnici Srpske stranke Zavetnici i Srpske radikalne stranke.

Cilj organizatora je da se srpska javnost pripremi za prijem takozvane Republike Kosovo u UNESKO. Iza toga se krije pokušaj uzurpacije i prisvajanja našeg kulturnog i duhovnog blaga na Kosovu i Metohiji. Reakcija protiv festivala je zapravo apel našim savestima i obaveza naših uverenja da branimo Ustav Republike Srbije i štitimo svetinje na KIM - izjavila je Milica Ðurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici i dodala se kao društvo moramo suprostaviti prekrajanju istorije i reviziji činjenica.

Po njenim rečima, festival "Mirdita, dobar dan" je "provokacija i nastavak veliko-albanske propagande u srcu Beograda".

Mirdita, dobar dan Milica Đurđević Stamenkovsk / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njenim rečima, sadržaj koji se plasira u programu festivala nema nikakv umetnički karakter.

Za nas bi bilo poželjno da albanska zajednica sa KIM predstavi svoj folklor ili običaje, tradiciju, kuhinju. Takav festival bi pozdravili. Prikazivanje kosovske kulturne baštine kao autohtone i otuđene od srpske kulturne baštine je za nas neprihvatljivo - napominje Ðurđević Stamenkovski.

Sa druge strane, Ivan Ðurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od organizatora festivala "Mirdita, dobar dan", rekao je za Tanjug da je za ovih sedam godina postojanja festival postao simbol saradnje i komunikacije između Prištine i Beograda.

Mirdita, dobar dan Ivan Ðurić / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zbog toga festival i njegovi organizatori navlače negativnu konotaciju, odnosno, pretnje i napade onih koji se protive tom dijalogu i na političkom i na kulturnom nivou. Sve to nas ne ospokojava u toku godine kada se bavimo organizacijom festivala, a svakako neće poremetiti ni njegovo ovogodišnje izdanje - ističe Ðurić i dodaje da je suzbijanje pandemije virusa kovid-19 najveći problem festivala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA