≫ 

Studenti ponovo blokirali Nemanjinu: Traže da im se smanje školarine za 30 odsto

Studenti najavljuju blokadu Ulice kralja Milana sledeće nedelje

  • 10
Protest studenata, Nemanjina ulica, Beograd Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC/bs

Studenti okupljeni oko inicijative "Kreni-promeni" blokirali su ponovo danas Nemanjinu ulicu, treći put u poslednjih mesec dana, sa zahtevom da im se smanje školarine za 30 odsto.

Istakli su transparente "Mi smo samo broj indeksa", "Nećemo preko", "Ujedinjeni za obrazovanje", "Obrazovanje vredi, a država štedi" i pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da razgovara sa njima, nakon što su mu uputili, kažu, više od 20.000 zahteva, prenosi Tanjug.

Jedan od organizatora protesta i student Pravnog fakulteta Nikola Arsenić rekao je da je nakon izjave ministra da nije primio oko 4.000 mejlova studenata, usledio poziv iz njegovog kabineta sa molbom da prekinu sa slanjem mejlova, jer to, navode, otežava rad Ministarstva.

Time, kaže, žele da ukažu na "još jednu u nizu neistina".

Tvrdi da su mladi koji su otišli u inostranstvo oterani i naglašava da on ne želi da ode iz Srbije, ali i da je neophodno da se promeni odnos prema studentima.

Arsenić je najavio blokadu Ulice kralja Milana sledeće nedelje i dodao da će pozvati i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da odigraju basket sa studentima.

Kristina Urošević sa Pravnog fakulteta pročitala je mejlove koje su na adresu Ministarstva prosvete slali studenti, ali i njihovi roditelji.

Nakon skupa, studenti su otišli do Ministarstva prosvete, kako kažu, u nadi da će ih neko primiti.

Ministarstvo prosvete: Nadležne visokoškolske ustanove

Povodom protesta grupe studenata Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ponovo podseća da same visokoškolske ustanove određuju visinu školarina, kao i da je Ministarstvo u aprilu ove godine preporučilo fakultetima da razmotre mogućnost smanjenja školarina u skladu sa svojim mogućnostima, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Ministarstvo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima može samo da preporuči da se smanje školarine, što je već uradilo.

Za iznos školarina na fakultetima nadležne su same visokoškolske ustanove i o tome odluku ne može da donese Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jer bi to predstavljalo kršenje autonomije visokoškolskih ustanova.

Ministarstvo je obezbedilo da broj budžetskih studenata bude na prošlogodišnjem nivou, navodi se u saoštenju.

"Studenti bi trebalo da sve svoje zahteve usmere ka savetima visokoškolskih ustanova i da preko svojih legalno izabranih studentskih predstavnika postignu dogovor sa upravama ustanova o mogućem smanjenju školarina", navodi se iz ministarstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njaah

    22. oktobar 2020 | 16:08

    Studenti su u pravu... :)

  • Žile

    22. oktobar 2020 | 16:12

    Nema džabe sinovci! Kome se ne sviđa, na njivu.

  • KL

    22. oktobar 2020 | 17:20

    Ako žele posle studija zapad onda neka traže i od njih pomoć ili neka tamo studiraju,liberalna je demokratija i možeš da tražiš što poželiš ali šta ćeš dobiti je isto liberalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA