≫ 

U KBC "Bežanijska kosa" značajno skočio broj kovid pacijenata: U ovom trenutku ih ima 160

- Veliki broj njih istakao je da je bio u nekim gužvama i da nije adekvatno nosio maske - rekla je direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković

  • 7
KBC Bežanijska Kosa Foto: Milena Đorđević

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković je rekla da je broj pacijenata zbog korona virusa u toj bolnici značajno povećan u poređenju sa stabilnim periodom koji je trajao nekih četiri ili pet nedelja.

U ponedeljak je bilo 24 hospitalizacija, a u četvrtak 30, rekla je sinoć dr Zdravković za RTS i dodala da je srednje godište pacijenata oko 45 godina, i da većinu predstavljaju muškarci.

Zdravković je navela da u KBC Bežanijska kosa trenutno ima najviše kovid pacijenata, oko 160, i da su svi oni pokriveni novim terapijskim protokolom.

Istakla je da je veoma bitno da lekari budu upoznati sa prethodnim oboljenjima pacijenata i njegovim zdravstvenim nalazima, jer je svaki pacijent poseban.

Navela je da pacijenti najčešće ne znaju tačno kako su se zarazili, osim ako se nisu inficirali od člana oprodice. Ipak, veliki broj njih ističe da je bio u nekim gužvama i da nije adekvatno nosio maske.

Koliko god to delovalo i dosadno, kada se kaže nosite maske, to zaista jeste suština da probamo da se spasimo kontakta sa koronom. Druga jako bitna stvar je da jačamo imunitet, da budemo dovoljno naspavani, da se pravilno hranimo, da imamo dovoljno odmora, i takođe kada se pojave simptomi da se pacijent odmah javi -  poručila je direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Navodi da se u tu kovid bolnicu ponovo javilo troje pacijenata koji su preležali korona virus. Zdravković je rekla da niko od reinfciranih nije ostao na bolničkom lečenju i da imaju značajno blaže tegobe.

- Niko nije imao ponovo zapaljenje pluća, što govori da je nekakav imunitet ipak postignut, ali i opominje da oni koji su imali koronu ne treba da misle da imaju trajni imunitet kao što se mislilo kada se bolest pojavila - rekla je Zdravković za TV Prva.

Kako kaže, sada se zna da i ukoliko i postoje antitela, imunitet nije kompletan i da zato struka apeluje da se nose maske.

Dodala je da u odnosu na pik iz juna i jula, manje pacijenata ostaje na bolničkom lečenju, a da se većina šalje na kućno lečenje uz propisanu terapiju i redovne kontrole.

Video: Nismo pooštravali mere, one koje su na snazi moraju da se sagledaju oštrije i da sprečimo kršenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    23. oktobar 2020 | 08:11

    Što se više apeluje, kontraši minimalizuju opasnost od zaraze.Sve takve treba poslati u bolnice u kojima se leče oboleli, da se uvere u pistojanje virusa, a ako i to ne bude dovoljno, onda svako ponašanje koje nije u skladu sa preporukama struke u cilju zaštite, proglasiti antidržavnim, pa da ih onda vidimo na delu.

  • Boža zemunac

    23. oktobar 2020 | 08:25

    Niko ne spominje kancere,bubrežne bolesnike,srčane, plućne..... Od koji ljudi umiru. Već samo korona, korona......Dosadili ste, samo plašite narod.

  • Bau

    23. oktobar 2020 | 08:03

    A nesrecnika od malignih bolesti i srcanih tegoba? Dokle vise?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA