Odbor za podizanje spomenika odlučio: Podiže se spomenik Vladi Iliću, nekadašnjem gradonačelniku

Odbor je doneo odluku da Grad Beograd raspiše javni konkurs za idejno rešenje spomenika Vladi Iliću i da pozove sve umetnike, posebno domaće, da učestvuju na konkursu

  • 4
Goran Vesić

Foto: Facebook/Горан Весић

Odbor za podizanje spomenika na sednici je doneo jednoglasnu odluku o podizanju spomenika Vladi Iliću, gradonačelniku Beograda u periodu između 1935 - 1939. godine, koji će se nalaziti između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelisove i Knez Miletine ulice. Saglasnost da se spomenik podigne na ovoj lokaciji dalo je Ministarstvo kulture i informisanja i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Odbor je doneo odluku da Grad Beograd raspiše javni konkurs za idejno rešenje spomenika Vladi Iliću i da pozove sve umetnike, posebno domaće, da učestvuju na konkursu.

- Zahvalan sam članovima Odbora na radu. Podizanje spomenika gradonačelniku Beograda Vladi Iliću dokaz da naš grad, makar sa zakašnjenjem od skoro sedam decenija, ume da kaže hvala jednom od najboljih gradonačelnika našeg grada u periodu između dva svetska rata - poručio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, koji je predsedavao sednicom.

Naglasio je da se "naše društvo ogrešilo o ovog divnog čoveka koji je zaslužan za ubrzani razvoj našeg grada u tridesetim godinama prošlog veka i da je, u vreme dok je Ilić vodio Beograd naš grad postao najveći grad Kraljevine Jugoslavije kako po broju stanovnika tako i po ekonomskoj snazi.

U njegovom mandatu izgrađeni su mostovi Kralja Aleksandra i Kralja Petra, počelo je nasipanje Novog Beograda gde je planirao da nastani pola miliona ljudi, tramvajem su povezani Beograd i Zemun i izgrađeno je Staro Sajmište.

Ilić je potpisao Povelju za obnovu izgradnje i postavio kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog Save, a dok je on vodio Beograd podignuti su Palata Glavne pošte, Vukov spomenik, Gradska poliklinika, Dezinfekcioni zavod, Gradska bolnica, Poliklinika za kožne i venerične bolesti, Dom dečje zaštite u Zvečanskoj ulici i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj ulici.

Vlada Ilić

Odbor za podizanje spomenika na sednici je doneo jednoglasnu odluku o podizanju spomenika Vladi Iliću, gradonačelniku Beograda u periodu između 1935 - 1939. godine-Foto: Wikipedia

Građeni su novi putevi i trgovi i otvoren je Beogradski zoološki vrt koji je Ilić gradio od svojih para i na svom imanju. ZOO vrt je poklonio Beogradu i kupio je prve životinje. Posle Drugog svetskog rata nove vlasti su mu oduzele svih 17 fabrika, uhapsile ga a potom ga ostavile da živi u najvećoj bedi terajući ga da čisti ulice.

Umro je na klupi u Venizelisovoj ulici dok je gledao na svoju vilu u kojoj je živeo pre rata i koja je bila izgrađena u krugu njegove fabrike.

- Vlada Ilić je nedavno rehabilitovan. Sada je zaslužio da dobije i spomenik u svom gradu koji je toliko voleo i kome je toliko dao - napisao je zamenik gradonačelnika u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Video: Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    24. oktobar 2020 | 11:14

    Isti onaj Ilic koji je u 1.sv ratu prodavao vojsci Srbije i sprskom ratniku-seljaku cipele od presovane hartije i trule kože....pa isti ti vojnici isli posle mesec dana bosi,isti taj Ilic i braca njegiva su drzali fabrike i izrabljivali i decu!!! Ko ne veruje moze da nadje i procita sve to!!

  • Mihajlo

    24. oktobar 2020 | 11:24

    Uredu je to, podržavam. Ali ulica Džordža Vašingtona u Beogradu ? Toliko naših velikana mi dajemo ulicu po amerikancu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA