≫ 

Dorćolski stočić u Milanu

Rezbarenje i izrada drvenog nameštaja više se ne vezuje samo za starije majstore iz seoskih sredina. Obrada drveta poslednjih godina postala je zanimljiva budućim srednjoškolcima, zbog čega sve češće upisuju drvno-prerađivačke škole sa namerom da talenat i trud kasnije dobro unovče

  • 0
Drvoart Foto: Danilo Polovina

Jedna od škola koja učenicima pruža i teoretsko i praktično obrazovanje obrade drveta je Tehnička škola Drvo art iz Beograda.

Smeštena na Dorćolu, u centru Beograda, ova škola obučava kreativne učenike, koji su svoj talenat već imali prilike da pokažu kako na domaćim, tako i na međunarodnim sajmovima nameštaja. Ovi momci i devojke zlatnih ruku do sada su izlagali na sajmovima u Milanu, u Meksiku, Singapuru, Stokholmu, Kelnu, Madridu...

Pre petnaest godina ova škola konkurisala je za prvi projekat Evropske unije.

Projektom smo obezbedili stručne obuke za nastavnike i direktore, nabavili opremu i omogućili studijska putovanja. Sve što se kasnije dešavalo u školi, pokrenuto je tim projektom - kaže direktorka škole Zorica Đoković.

Kroz projekat su dobili kompjutere, stručnu opremu i alat. Za stolare i tehničare za oblikovanje nameštaja enterijera obezbeđena je CNC mašina, a budući tapetari dobili su dve mašine za šivenje. Zahvaljujući prvoj donaciji, kasnije su opremili učionice i radionice za praktičnu nastavu, u čemu im je pomoglo čak osam kompanija. Jednu od tih kompanija danas vodi bivši učenik ove škole što smatra pravim načinom da se školi oduži.

Drvoart Foto: Danilo Polovina

Već deceniju sarađuju sa srednjim stručnim školama iz Italije, Bugarske i Austrije.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU. Od 2003. Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra - za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih,  renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju.

Drvoart Foto: Danilo Polovina

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA