≫ 

Hitna pomoć u druge gradove ponekad vozi i sedmoro zaraženih pacijenata odjednom

U Hitnoj pomoći kažu da za 24 sata u Beogradu obave oko 30 prevoza, a do bolnica u drugim gradovima i do 120, zavisi od dana

  • 2
Hitna pomoć Foto: Marko Jovanović

Jedino Hitna pomoć ima ekipe osposobljene za transport pacijenata iz jedne bolnice u drugu, iz jednog grada u drugi i ne postoje posebne ekipe za taj posao. Kada dobiju poziv, oblače zaštitna odela i kreću.

Postoje trijažni centri – Infektivna klinika i Bežanijska kosa. Oni upućuju pacijente tamo gde ima mesta.

U početku to su bili Arena, Infektivna klinika, Insitutut za reumatologiju, a u prethodnih desetak Pančevo, Smederevo, Mladenovac, Niš, Niška banja, Sokobanja i Vrnjačka banja.

Kada su pacijenti na kiseoniku, dodaju u Hitnoj pomoći, mora da ide cela lekarska ekipa. Uvek se gleda da to ne bude samo jedan pacijent, nego dva-tri, a kada su sa lakšom kliničkom slikom i po sedmoro.

U takvim situacijama pacijenti čekaju nekoliko sati. Drugačije se ne može, jer, primera radi, za transport do Vrnjačke Banje i povratak potrebno je i do sedam sati.

- Što se tiče transporta to su lakši pacijenti koji nemaju veće tegobe, ali jednostavno zahtevaju prevoz, jer možda je sve u redu sa analizama, ali rendgen pokazuje nešto drugo, pa da ne dođe do gušenja -  navodi za RTS dr Sergej Pantić, pomoćnik direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Pojedini pacijenti, ipak, izaberu da ih vozi neko od članova porodice.

U Hitnoj pomoći kažu da za 24 sata u Beogradu obave oko 30 prevoza, a do bolnica u drugim gradovima i do 120, zavisi od dana.

Opreme imaju dovoljno. Međutim, i među zaposlenima ima bolesnih: 30 lekara, 20 vozača i više od 30 medicinskih tehničara.

Video: Snimak iz kola Hitne pomoći: Obolele od korone iz Novog Pazara prevoze u KBC Bežanijska kosa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    2. decembar 2020 | 08:10

    Da li vozači u hitnoj imaju "D" kategoriju ???? Sanitet nije predvidjen za 9 osoba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA