Kako je nekad izgledalo odrastati u Domu za decu i omladinu u Sremčici, a kako to izgleda sada

Prema rečima v. d. direktora Ustanove, u prethodnom periodu značajno su poboljšani uslovi života korisnika na smeštaju

  • 0
Hiporehabilitacija, rehabilitacija, konji

Foto: Ustanova za decu i mlade Sremčica

Priredbe, predstave, radionice - ova deca na starim crno-belim fotografijama svedoče o predanom radu stručjaka Ustanove za decu i mlade "Sremčica", zahvaljujući kojima su uspevali da postignu u detinjstvu stvari koje se i očekuju od dece tog uzrasta. Nažalost, nekima je zbog razvojnih teškoća bila potrebna i posebna pomoć.

Ova ustanova postoji od 1969. godine, a kako je njen rad izgledao pre pola veka i danas, može se videti na video snimku koji su objavili, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Mališani i zaposleni uselili su se u moderne paviljone smeštenih na samom kraju grada, okruženi golim brdima. Mnogo je uloženo tada u ovu ustanovu, ali ona danas ipak izgleda mnogo drugačije.

Danas ona ima dušu, ušuškana je u zelenilo, krošnje su porasle, fasade zgrada obojene su veselim nijansama, a unutrašnjost više liči na veliku igraonicu, dnevni boravak u kojem se ne osećate kao da ste u nekom zavodu, već u jednoj velikoj kući.

Tu su i terapijski konji, specijalne laserske sobe za decu kojima je takva terapija potrebna, radionice za intelektualni razvoj, ali i radno osposobljavnje, ordinacije, predani stručnjaci i zaposleni koji su sa ovom decom saživeli.

V. d. direktora Marina Vidojević navela je da je kapacitet Ustanova 300 korisnika, koji pored smeštaja dobijaju usluge zdravstvene nege, vaspitanja, obrazovanja i profesionalnog osposobljavanja.

- Poštujući preventivne mere u borbi protiv korona virusa, odlučili smo da današnji dan, koji je izuzetno važan za našu ustanovu, obeležimo na ovaj način. Javnost ima priliku da vidi kako je "Sremčica" izgledala nekada, a kako izgleda sada, ali i da se upozna sa aktivnostima u kojima naši korisnici aktivno participiraju i efektima njihovog uloženog truda, kao i ostvarenim uspesima u radu sa ovom kategorijom stanovništva. Osobe sa invaliditetom su ravnopravni članovi društva koji ne smeju biti zaboravljeni i zapostavljeni. Moramo svi zajedno kao društvo da radimo na njihovoj integraciji u društvu i ravnopravnom učešću u svim aktivnostima - poručila je Vidojević.

Prema rečima v. d. direktora Ustanove, u prethodnom periodu značajno su poboljšani uslovi života korisnika na smeštaju.

- Renovirali smo u potpunosti Dečji paviljon, ambulantu, kolsko-pešačke staze unutar kompleksa, sportski teren i priključili se na sistem daljinskog grejanja. Otvorili smo sportsko-rekreativni klub i frizerski salon. Korisnici su bili učesnici brojnih sportskih i kulturno-umetničkih manifestacija. U terapiji korisnika primenjujemo najsavremenije metode, jedina smo ustanova ovog tipa u Srbiji koja ima integrisan senzorno-psihomotorički kompleks koji obuhvata: senzornu sobu, manipulativnu sobu, salu za psihomotoričku rehabilitaciju i habilitaciju, okupacionu-psihomotoričku sobu, klub salu sa kombinovanom interaktivnom projekcijom i vibro akustičku terapiju kao montesori učionicu. Jedinstveni smo i po izgradnji hipoterapijskog manježa za primenu hiporehabilitacije, koja predstavlja specifičnu integraciju fizikalne terapije, psihoterapije i socioterapije, uz pomoć konja - objasnila je ona.

Po završetku epidemije korona virusa, kada se budu stekli povoljni epidemiološki uslovi, u planu je renoviranje Muškog i Ženskog paviljona, kuhinje sa trpezarijom i vešerajem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA