≫ 

Neverovatan detalj eksplozije u Aberdarevoj: Samo dve stvari ostale su čitave u automobilu smrti

Poginuo je radnik Nedeljko T. (65), a u Urgentni centar prevezeni su Zoran P. (66) i Nenad P. (50), koji je zadobio teške povrede glave

  • 24
Eksplozija

Foto: ATA images

Automobil u kojem se dogodila eksplozija u Aberdarevoj ulici, ispred RTS-a, pri čemu je poginuo jedan radnik firme "Ening inženjering", toliko je demoliran da takva slika dugo nije viđena na ulicama Beograda.

Limarija je potpuno razneta, a sve je puno stakla koje ne potiče samo od ovog vozila, već i sa prozora zgrade, a tu je čak i čitav jedan prozorski štok... Međutim, dve stvari u ovom automobilu smrti ostale su potpuno čitave, uprkos tako jakom udaru, a to su - još dve boce.

Da li je jedna od boca eksplodirala ili je došlo do eksplozije smeše gasa koji je procurio, to će pokazati istraga, ali činjenica je da plinska boca sama po sebi može da eksplodira samo u ekstremnim uslovima.

Ipak, sudeći po fotografiji, pored jedne neoštećene boce nalazi se i zgužvani metal iste boje i sličnih dimenzija kao ona (prljavo-plave boje), što ukazuje na verovatnoću da je upravo čitava boca eksplodirala.

Premda su slike sa lica mesta uznemirujujuće, traba znati da u normalnim uslovima mnogo veću opasnost od boce predstavlja ne njeha eksplozija, već curenje gasa iz nje. Gas koji iscuri u zatvorenom prostoru može da dovede do eksplozije smeše sa vazduhom, a to je i te kako opasno i razorno. Ljudi koji se nađu u blizini takve eksplozije mogu da zadobiju teške opekotine, a stan u kojem je gas curio i eksplodirao potpuno demoliran.

Kako nam je ranije objasnio Miloš Majstorović, komandant vatrogasno-spasilačke brigade MUP Srbije, plinska boca je sama po sebi bezbedna, ali mora biti dobro zaptivena.

- To poimanje u vezi sa plinskim bocama je pogrešno. One ne eksplodiraju sem u situaciji kada se nalaze u prostoru koji gori u dužem vremenskom intervalu. To je potencijalna opasnost za vatrogasce. Sama eksplozija plinske boce u prostoru koji ne gori je praktično nemoguća. Eksplodira gas koji je istekao iz boce, pa je najbitnije zaptivanje boca i praćenje prilikom njihovih promena - kazao je Majstorović.

Ono što bi trebalo znati je da količina gasa koji je potreban da bi se stvorila razorna eksplozivna smeša uopšte nije velika.

- Eksplozije su po samoj definiciji trenutno sagorevanje i najčešće se dešavaju u situacijama kada imamo u prostoru neki od tehničkih gasova koje koristimo u kući, zemni gas ili propan butan. Potreban procenat tog gasa u prostoru za eksploziju je od jedan do 4 posto. Kada gas iscuri, uključivanje bilo kog elektrouređaja i stvaranjem varnice mi stvaramo potencijalnu opasnost, tj. može da dođe do eksplozije i trenutnog sagorevanja. Obično su tada mali požari, ali velika mehanička oštećenja - kazao je komandant.

Poginuo je radnik Nedeljko T. (65), a u Urgentni centar prevezeni su Zoran P. (66) i Nenad P. (50), koji je zadobio teške povrede glave.

Radnici firme "Ening energetika" izvlačili su boce sa industrijskim gasom iz automobila, od kojih je jedna verovatno eksplodirala. Radnici je trebalo da otklone kvarove na sistemu za klimatiziciju u zgradi televizije.

Video: Stravična eksplozija u Beogradu: Telo poginulog radnika i dalje ispred RTS-a, uviđaj u toku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zavarivač

    4. decembar 2020 | 22:42

    Boce na slici su boce za autogeno zavarivanje, u plavoj boci se nalazi kiseonik u beloj acetilen. Gas je najverovatnije po malo cureo iz boca i punio unutrasnjost automibila i cim je doslo do najmanje varnice u unutrasnjosti automobila nagomilana smeša gasa unutar kabine vozila je upaljena i samim tim je doslo do stravicne eksplozije. Za zavarivanje se koriste te dve boce tako da po onom sto na slici vidimo do eksplozije ni jedne od boca nije doslo, posto su iste izradjene od vrlo debelog metala upravo iz tih razloga. Kolko je smeša ova dva gasa jaka govoti i ta činjenica da se istom naduva manji ukrasni balon u srazmeri kiseonik - acetilen 2 : 1 i kad se balon dohvati plamenom ( cigaretom na parčetu zice ) eksplozija je jaca od bilo kog topovskog udara, ako se koristi u blizini kuce moze polupati prozore. Da ne govorim kad se tom smesom naduva dzak. To smo vise puta korustili za Bozicna i Novogodisnja slavlja, na otvorenom van grada. Onda mozete zamisliti sta je bilo sa ovim automobilom, što mene i ne čudi, pošto 40 god radim sa ovim bocama. Faktor je svakako ljudska greska i neopreznost.

  • Dosadnjaković

    5. decembar 2020 | 06:26

    Radnici 65,66 i 50 godina, a Šef svih šefova zove investitore u Srbiju na ime dobre, mlade i jeftine radne snage. Pre 2 dana sam prošao pored jednog gradilišta i čuo sam majstore kako pričaju izmedju sebe, ali nijednu reč razumeo nisam. Da li su pričali na albanskom, turskom ili arapskom, nisam prepoznao. "Budućnost Srbije"!

  • Dragan

    5. decembar 2020 | 06:05

    A radnici po nekadasnjim merilima u penziji a jadni vuku i rade takve poslove.. tuga. Izgradis zemlju zrtvujes se i na kraju ides na posao do 80-te..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA