Vozač tramvaja u Beogradu pokazuje koliko mu treba da zakoči: "Ne izlećite po ovakvom vremenu"

Prilično iznenađujuć snimak je pred vama

  • 15

Saobraćajne nezgode sa tramvajima nisu ni česte ali ni retke, ali se svako malo dešava da tramvaj udari u automobil ili da obori neku osobu. 

Retko kad se to dešava pri punoj brzini, ali nije isključeno da se dogodi i pri kočenju, a problem je u tome što tramvaju treba mnogo više vremena da stane, u odnosu na automobil. Pogotovo po vremenu kakvo je sad.

Jedan vozač tramvaja objasnio je kako izgleda zaustavljanje tramvaja po vlažnom vremenu kada su šine mokre, kada na njima ima lišća i to uporedio sa zaustavljanjem automobila.

- Evo kako izgleda ubrzavanjenje tramvaja. Sad je došao do 20 kilometara na čas, kao kod kola kada se povuče ručna...Evo, kako to izgleda... Toliko otporlike treba tramvaju da stane.

- Sad vi vidite, pa izletite ispred tramvaja po ovakvom vremenu kada je klizavo, jesenje vrene, lišće ili kada pada kiša - ispričao je ovaj vozač tramvaja.

Pogrešno gledamo na tramvaje

Direktor Komiteta za bezbednost saobtraćaja Damir Okanović objašnjava za Telegraf.rs da postoji pogrešna predstava o tome da vozač tramvaja može po potrebi da uspori, odnosno da zaustavi tramvaj kao da je u pitanju automobil. Zato se često dešava da vozači automobila ili pešaci pokušavaju da izvrše manevre pred njima.

- Generalno i kada je podloga suva, kada su šine suve potrebno je duže vremena za naglo zaustavljanje tramvaja nego automobila. Tramvaj ima duži zaustavni put - kaže Okanović i dodaje:

-  Problem je što mnogi vozači motornih vozila, pa ponekad i pešaci, smatraju da imaju vremena da izvrše neki manevar, koji podrazumeva presecanje putanje tramvaja. Međutim, pošto tramvaj ne može da uspori onako kako zamišljaju, dolazi do sudara odnosno do obaranja pešaka. Ovaj problem je naročito izražen kada su šine mokre, ili kada je na njima lišće ili neka druga materija koja smanjuje trenje između točkova tramvaja i šina.

Video: Čovek u 5 ujutru u Beogradu stoji na šinama i ne vidi tramvaj koji nailazi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    4. decembar 2020 | 20:39

    Svaka čast vozaču za snimak ! Živa istina ! Tako se to radi, pokaži bukvalno šta se dešava, pa ko neće da shvati - njegov problem. Kamo sreće da se i u drugim segmentima života ovakvi primeri pokazuju.

  • Саша

    4. decembar 2020 | 21:51

    Џаба овом глупом народу нешто објашњавати.

  • Marina

    4. decembar 2020 | 23:08

    Majkeeee ti? A kako zaustaviš naglo na stanici posle zaleta niz Resavsku a nas sve istumbas ko krompir???? Onda stane i na vreme i na cilj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA