≫ 

Oskrnavljena Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu: Na belom mermeru ispisano "Gorite u paklu"

Iz SKOJ-a optužuju ultradesničare za skrnavljenje spomenika

  • 5
Grobnica narodnih heroja Foto: skoj.org.rs

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu četvrti put za godinu dana našla se na udaru vandala. Grobnica je ižvrljana grafitima u noći između 21. i 22. decembra, a na belom mermeru sprejom je ispisana poruka „Gorite u paklu”.

Povodom još jednog u nizu vandalskih činova i skrnavljenja ovog spomenika kulture oglasio se i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koji je najoštrije osudio ovaj čin. Oni za ispisivanje uvredljivog grafita u svom saopštenju direktno prozivaju ultradesničarske grupacije, prenosi Politika. Kažu da su uvereni da su to uradili ultradesničari jer su se njihovi članovi u noćnim satima šetali i fotografisali ispred grobnice.

Te fotografije objavili su na društvenim mrežama uz uvredljive komentare na račun „narodnih straža” koje je SKOJ organizovao posle prošlog skrnavljenja grobnice. Jutro posle noćne šetnje ultradesničara, kako kažu u SKOJ-u, na spomeniku Ivanu Milutinoviću, Đuri Đakoviću, Ivu Loli Ribaru i Moši Pijade osvanule se su uvredljive žvrljotine.

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu Foto: Wikimedia/Flickr/Novica Nakov

U SKOJ-u najoštrije osuđuju i pretnje koje su ultradesničari uputili Milošu Karaveziću, članu Sekretarijata SKOJ-a, jer je pripadnik „narodnih straža”.

Skrnavljenje Grobnice narodnih heroja počelo je prošle godine u decembru kada je prvi put ispisana grafitima, a onda se to nastavilo i u toku ove godine. Prvog puta podneta je prijava protiv N. N. počinioca, ali u nekoliko sledećih navrata to se nije dogodilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    24. decembar 2020 | 14:19

    Zameniče gradonačelnika, zar niste postavili kamere na Kalemegdanu, imate ćuvare? Kako može ovakav vandalizam, da se ponavlja? Nađite odgovorne za ovo nečuveno skrnavljenje!!! I puna imena i prezimena objavite, ipak su to lica koja treba da se obeleže za ovakvo ponašanje.

  • Hirurg

    24. decembar 2020 | 14:20

    Ovome ko je ovo napisao, slika u novinama i 3 meseca zatvora, novčana kazna!

  • BGD

    24. decembar 2020 | 14:24

    Ko nije komunista u dusi zna da biste tih persona ne zasluzuju da budu bilo gde izlozene u Srbiji. Imamo mi prave rodoljube i jos vise diskretnih heroja koji nam vrede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA