Dobre vesti iz GSP: Sprema se kupovina novih zglobnih buseva, trola, ali i bežičnog interneta

Poslednji put zglobni autobusi nabavljani su 2017. godine, kada za vozni park zanovljen sa 30 takvih vozila

  • 23
Vozila GSP

Ilustracija: Nikola Jovanović

Značajna obnova voznog parka GSP "Beograd" novim HIGER-ovim i BMC autobusima iz Kine i Turske značila je i veliko olakšanje ne samo za ovo saobraćajno preduzeće, već i za putnke. Međutim, ono što nam u ovom trenutku nedostaje su zglobna vozila, budući da na ulicama ima još starik "Ikarbusa", pa čak i "MAN" iz japanske donacije koji sada pune 18 godina.

Taj problem biće rešen ove godine, sudeći po planu nabavki koje je objavio GSP na svom sajtu, a koji podrazumeva izdvajanje od čak 3,6 milijardi dinara, što je više od 30 miliona evra za kupovinu novih vozila. Taj novac bio bi dovoljan za najmanje 100 novih zglobnih autobusa, a objavljivanje javnog poziva okvirno je najavljeno za 1. april ove godine.

Poslednji put zglobni autobusi nabavljani su 2017. godine, kada za vozni park zanovljen sa 30 takvih vozila.

Najveća nabavka u poslednjih 10 godina bila je ona iz 2013, kada je Grad Beograd kupio 200 vozila marke "Solaris".

Beogradu, takođe, nedostaju i trolejbusi. Uprkos razvijanju električnih autobusa i nameri da se ovaj sistem širi, trolejbusi sa kontaktnom mrežom još su pogodniji za prevoz većeg broja ljudi, bez punjenja na okretnicama i stanicama. Za ove namene planirano je nešto više od 1,3 milijarde dinara, odnosno nešto više od 11 miliona evra.

Trolejbus 28

Foto: Mateja Beljan

Moderni trolejbusi proizvode se i sa akumulatorskim baterijama, pa se možemo nadati i modernijim vozilima od dosadašnjih, koji mogu delom trase da voze i bez kontaktne mreže.

GSP, međutim, ima još planova kada su u pitanju nova vozila. Na listi je vatrogasni kamion za koji je predviđeno 24 miliona dinara, dva teretna vozila (N1 po ceni od 42 miliona i N3 po ceni od 12 miliona dinara), ali i traktor vredan 35 miliona.

Predviđena je i nabavka MULTICAR vozila koje košta 50 miliona dinara, vozila za transport hrane (3 i po miliona), kombija (14 miliona) i pik-apa (12 miliona).

Takođe, plan je i da se nabave električna vozila za pešačku zonu u vrednosti od 25,2 miliona dinara.

Traktor

Foto: Pixabay

GSP će ove godine zanoviti i uniforme zaposlenih, za šta je predviđeno 120 miliona dinara, a pobrinuli su se i za besplatan internet u vozilima, za šta je predviđeno 15 miliona dinara.

Inače, spisak dobara koja će se po planu naručivati ove godine i te kako je velik, jer je reč o jednom od najvećih gradskih sistema. Potreban je alat, remont vozila, mehanizacija, delovi za šine i vozila, ažuriranje softvera....

Međutim, mislilo se i na paketiće za novu godinu, a oni će koštati 25 miliona dinara. Možda deluje mnogo, dok se ne podeli sa brojem radnika, odnosno dece koja bi paketiće dobila, i ne odbije PDV...

Sve ove cene koje su iznete su zapravo procenjena vrednost javne nabavke, a konačna cena znaće se po okončanju cele procedure izbora ponuđača.

Vozila GSP

Foto: Mateja Beljan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki Tamo

    16. januar 2021 | 22:43

    A srpski Mercedes?

  • Cc

    16. januar 2021 | 22:17

    Dzaba kad su plate bedne

  • Provincijalac

    16. januar 2021 | 22:54

    Odlično, sad vi beograđani možete da se vozite besplatno u novim autobusima a ostatak Srbije će da vam plaća gorivo i popravke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA