Da li ćemo uskoro već na prvi poziv dobiti taksi u Beogradu? Ovo je samo jedan od velikih problema

Problem su i nelegalni taksisti

  • 5
Taksi, taksista, korona virus, maska Foto: Shutterstock

Studija planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika u Beogradu za period od 2020. do 2024. godine predstavljena je danas taksi udruženjima na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Ovaj fakultet izradio je studiju na zahtev Grada Beograda, odnosno Sekretarijata za javni prevoz, koji upravlja sistemom taksi prevoza.

Profesor Slaven Tica objasnio je da u taksi sistemu postoje brojni problemi sa kojima grad mora da se suoči, a da će Saobraćajni fakultet pomoći i u realizaciji studije, zajedno sa udruženjima. Tica je istakao da je je cilj da se korisnicima obezbedi kvalitetniji prevoz, takav da već na prvi poziv možete da dođete do slobodnog vozila.

- Identifikovani su veliki sistemski i funkcionalni problemi unutar sistema. 2019. godina bila je turbilentna i stresna za vas - poručio je Tica taksistima.

Kao jedan od ključnih problema istakao je nedostatak praćenja rezultata na nivou sistema. Dakle, dok taksi udruženja mogu da ocenjuju rezultate rada, dotle grad kao vlasnik tržišta nema i mogućnost upravljanja i monitoringa.

Veliki problem su i nelegalni taksisti, ali sistemski problem je što postoje i oni koji imaju dozvolu, ali rade samo povremeno. Problem je i vozni park, a Tica je istakao da je energetska i ekološka efikasnost sistema među najgorim u Evropi.

- Grad Beograd je doneo odluku da napravi konačno jednu sveobuhvatnu analizu funkcionisanja sistema putem javne nabavke nabavke, vodeći računa o postojećim operatorima, jer ima i drugih sistema koji prave skokovite promeme - kazao je Tica.

Analiza je podrazumevala opsežno istraživanje na terenu. Analizirano je 15 i po miliona vožnji, anketirani su taksisti i korisnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    15. januar 2021 | 14:48

    Nigde u svetu nema taksi vozila na prvi poziv ima jedino ko ima svog ličnog vozača.

  • Miša mikelić

    15. januar 2021 | 18:54

    Uz dizno postovanje za tog Ticu nikad čuo nisam. O taksi službi treba da pravi studije ili prepravi zakon koji vec postoji. Divljih taksista ne podtoji sem catgoa koje je drzava i njeni politicari pustila na mala vrata i tako hoće po svaku cenu da ih legalizuje. Država se igra sa nama taksistima. Dotični gospodin Tica treba da zna prvo pravilo koje nikada nije islo u prilog taksista niti je ikada izglasano da je auto osnovno sredstvo za rad. Oni se bore kako da strpaju movac u svoj dzep preko nasih leđa. Ne mare oni za građane. Svaka taxi sluzba ima digitalnu platformu i svoje aplikacije koje mozete instalirati na svoj mobilni i tako pozvati ili naruciti taxi. Placanje isto putem platne kartice. O čemu manipulacija građana više i ljaga na taksi preduzetnike. Nije vam pametan izbor.

  • Dejan

    15. januar 2021 | 14:58

    Što se nekaže otvoreno: Inovativna tehnologija za prevoz putnika će biti legalizovana, a vi taksisti ćao, ćao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA